Азия изпревари Европа по брой на милионерите

2078
Азия изпревари Европа по брой на милионерите

Азиатско-тихоокеанския регион за първи път изпреварва Европа през 2010 г. по брой на милионерите и размер на тяхното богатство, показва проучване на Capgemini SA and Bank of America Corp,цитирано от Bloomberg.

Напредъкът на Азиатско-тихоокеанския регион се дължи основно на икономическия растеж в Китай и Индия.

Богатството на 3.3 милиона милионери в Азиатско-тихоокеанския регион е нараснало с 12.1% през миналата година до 10.8 трлн. долара, надхвърляйки 10.2-та трлн. долара, натрупани от 3.1 милиона милионери в Европа, според проучването.


Общото богатство на хората по света, които разполагат с активи за най-малко 1 млн. долара, се е увеличило с 9.7% до 42.7 трлн. долара през 2010 г.

Пазарите тръгнаха нагоре след финансовата криза, като пазарната капитализация на фондовите пазари по света е нараснала с 18% през 2010 г., според доклада. Индексът MSCI AC World, който следи представянето на фондовите пазари в развитите и в развиващите се страни, се е повишил с 13% през миналата година, докато положителната доходност на индекса MSCI Asia Pacific е била 17% по данни на Bloomberg.

Африка отчита най-голям ръст в броя на милионерите по региони с увеличение от 11.1%, докато Индия за първи път попада сред 12-те държави с най-много милионери със 153 000. Броят на милионерите в Китай се увеличава с 12% до 534 500. Китай се нарежда на четвърто място по брой на милионерите, изоставайки след САЩ, Япония и Германия.

САЩ, Япония и Германия могат да се похвалят с общо 53% от милионерите по света, според доклада.

Броят на милионерите в Швейцария се е увеличил с 9.7% през миналата година, благодарение на стабилната икономика на алпийската държава и на нейния имотен пазар.

Броят на супер богатите, с активи за над 30 млн. долара, пък е нараснал с 10% през миналата година.

Ръстът на броя на богатите обаче се забавя в сравнение с 2009 г., когато е бил 17%.

Делът на жените и младите милионери сред богатите се увеличава все повече, според доклада. Около 27% от милионерите по света са били жени през миналата година, в сравнение с 24% през 2008 г. Около 17% от милионерите пък са били на възраст под 45 г., в сравнение с 13% през 2008 г., според доклада.

Базираната в Париж Capgemini и Merrill Lynch, която е подразделение на Bank of America Corp., са изготвили доклада по данни от 71 страни, които съставляват 98% от брутния национален доход на света.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

khawla
# 0
09:07 | 26 July 2012
Weeeee, what a quick and easy suoliton.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg