България 33-та в класацията по покупателна сила

1074
България 33-та в класацията по покупателна сила

България е класирана на 33-та позиция в класацията за покупателната сила на човек от населението в изследване сред 40 европейски страни на изследователската група GfK, сочи изнесено тази седмица изследване.

Страната ни запазва същата позиция, в сравнение с предходната година, като на човек от населението се падат 2 453 евро. Непосредствено пред нас в класацията се нареждат Румъния и Турция със съответно 3 036 и 3 182 евро, сочат още публикуваните данни.

За сравнение, средната покупателна сила на европейските страни, изследвани от GfK, е била 11 998 евро, или близо пет пъти повече от тази у нас.

Средно за европейските страни, участвали в проучването, са се падали 8 трлн. евро за харчене от страна на домакинствата.

В няколко региона от ЦИЕ покупателната сила на човек от населението е била по-висока от такива в западноевропейски страни, като например жителите на унгарската столица - Будапеща са били с по-голяма покупателна сила от тези в немския град Фрайбесинген, сочат още данните.

В столиците на балтийските държави населението също е разполагало с повече средства за харчене от някои от по-слабо развитите региони на Италия.

Водещите позиции в класацията подобно и на миналогодишната такава се е заемала от Швейцария и Люксембург с покупателна сила на човек от населението в размер на 27 521 евро, следвани от Лихтенщайн с 27 395 евро.

Същите са и трите страни в дъното на класацията през тази година, подобно на миналогодишната класация, а именно Албания с 1 599 евро, следвана от Украйна с 1 487 евро и Молдова на последно място с едва 685 евро.

Ирландия се изкачва с две позиции в новата класация до четвъртото място, благодарение на повишението на покупателната способност на населението с 30% от 2003 година насам.

С четири места се изкачва и Латвия до 25-о място в класацията, на фона на 29-ата й позиция през миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg