България 64-а в света по тарифни ограничения свързани с търговията

1657
България 64-а в света по тарифни ограничения свързани с търговията

По размер на тарифни ограничения, свързани с международната търговия, страната ни е в средата на класацията на Световната банка, като е класирана на 64-то място сред 125 страни.

България изостава значително зад останалите страни от Централна и Източна Европа, като Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Словения си поделят двадесет и първата позиция заедно със страни от Западна Европа като Италия, Франция, Германия, Австрия и др.

Пред нас в класацията се нареждат страни като ЮАР, Парагвай, Египет, Китай, Еквадор и др. А след нас остават например Чили, Кипър, Уругвай, Тайланд.

Значително по-зле от нас са румънците, чиято страна заема незавидната 116-та позиция.

Челната петица на страните с най-ниски тарифни ограничения се оглавява от Хонг Конг, Сингапур, Швейцария, Турция и Папуа Нова Гвинея.

Изследване на Световната банка сочи, че през изминалата година повечето от развиващите се страни са продължили да подобряват търговските си политики и практики, с което са постигнали по-голяма интеграция в световната търговия.

Действията им са допринесли за стабилно и постоянно нарастване на обема им на търговия с останалия свят, е изводът от изследването.

Държавите, които са намалявали и ограничавали бариерите си пред свободната търговия, значително са подобрявали и своите търговски показатели.

Въпреки че богатите страни продължават да се отличават с най-ниските тарифни ограничения по отношение на търговията, много развиващи се страни са предприели необходимите мерки за доближаване до тях.

Основното действие, свързано с намаляване на търговските бариери, предприемано от развиващите се страни, е премахване на ограниченията пред вноса на стоки.

Грузия, Хаити, Армения и Мавриций са сред 10-те развиващи се страни с най-ниски търговски ограничения.

Египет също попада сред тези страни като средният размер на митническите тарифи е бил намален от 47 на 17%. В Индия тарифите са били намалени от 32 на 15%, а в Мавриция от 18% на едва 3.5%.

Изследването сочи, че страните от Близкия Изток, Северна и Южна Африка са сред тези с най-големи рестрикции към международната търговия.

Докладът сочи, че либерализацията на търговията може да донесе значителни облаги на развиващите се страни, особено на по-бедните от тях.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg