България е на 41-во място по състояние на икономиката

1553
България е на 41-во място по състояние на икономиката

България е на 41-во място по състояние на икономиката, според данни на Швейцарския институт за ефективно производство.

През миналата година страната ни е била на 47-а позиция, каза днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той участва в годишната среща на бизнеса с правителството на тема "Второ десетилетие на растеж: рискове и възможности".

Плюсовете на нашата икономика са ръстът на износа, приходите от международния туризъм, преките чуждестранни инвестиции, ръстът в Брутния вътрешен продукт и доброто ниво на заетост, посочи министър Димитров, цитиран от БТА. Той уточни, че за първите седем месеца на 2007 г. има влошаване на показателите на износа.

Сред мерките за стимулиране на износа министърът посочи работата на Българската агенция за експортно застраховане и създаването на стратегия за подобряване на експорта.

Голямото предимство на България не е евтината работна ръка, посочи в своето изказване Николай Беров. По думите му, азиатските държави не са опасни за българския бизнес, ако произвеждаме добре, колкото тях.

Във фирмата, която доскоро е ръководил Беров, на един служител се падало производство за 60 000 евро на година. Това е среден резултат за света, но изключително добър за България, коментира Беров.

Високата производителност, доброто качество, опазването на околната среда, непрекъснатото обучение на персонала и задържането на добрите специалисти със силна социална програма, са много важни за успеха на нашата икономика, коментира Беров.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg