България е на 57-о място по просперитет в света

2977
България е на 57-о място по просперитет в света

България е на 57-о място от 149 държави в индекса за просперитет на лондонския институт Legatum. Индексът е изготвен въз основа на девет критерия – качество на икономиката, бизнес среда, управление, образование, здравеопазване, сигурност и безопасност, лична свобода, обществен капитал и околна среда.

България получава най-висока оценка по критериите образование (39-о място), околна среда (41 -о място) и сигурност и безопасност (48-о място) лоша оценка за обществен капитал (111-о място) и здравеопазване (91-о място). Страната ни е класирана на 66-о място по лична свобода, на 73-о място по качество на икономиката, на 71-о място по бизнес среда и на 78-о място по управление.

Преди България са поставени държави като Шри Ланка, Ямайка, Ботсвана и Суринам. На първо място е Нова Зеландия, следвана от Норвегия и Финландия. В топ десет попадат още Швейцария, Канада, Австралия, Холандия, Швеция, Дания и Великобритания. В дъното на класацията са Йемен, Афганистан и Централноафриканската република.

След слабото представяне през 2008 и 2009 г. по време на глобалната финансова криза, глобалният просперитет се е повишил до безпрецедентни нива. Сега той е с 3 на сто по-висок спрямо 2007 г.

Как Сингапур стана едно от най-богатите места в светаСингапур разполага с малко земя и няма природни богатства

 

Основната причина за това е подобряването на личната свобода, особено в Западна Европа, Централна и Латинска Америка, подобряването на здравеопазването и образованието в Азия и по-добрата бизнес среда в Близкия изток и Северна Африка, Субсахарска Африка и Източна Европа.

Картината обаче е неравномерно позитивна. Възходът на Ислямска държава и други терористични групировки в Близкия изток след Арабската пролет ограничи значително растежа на просперитета в региона.

Западният свят също не е имунизиран срещу предизвикателствата. Американският просперитет изпадна в стагнация в последните десет години. Дори държави, които не пострадаха толкова тежсо от финансовата криза като Австралия, понижиха нивата си на просперитет в последните десет години. Това е единствената държава в топ 20, чийто просперитет намалява.

Това показва, че въпреки тенденцията към повишаване на просперитета, държавите не могат да я приемат за даденост. За да продължи повишаването на просперитета, е необходимо разрешаването на конфликтите и справяне със стагнацията по ключови социални проблеми в развитите икономики, отбелязват авторите на доклада.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...