България е на 57-о място по просперитет в света

3007
България е на 57-о място по просперитет в света

България е на 57-о място от 149 държави в индекса за просперитет на лондонския институт Legatum. Индексът е изготвен въз основа на девет критерия – качество на икономиката, бизнес среда, управление, образование, здравеопазване, сигурност и безопасност, лична свобода, обществен капитал и околна среда.

България получава най-висока оценка по критериите образование (39-о място), околна среда (41 -о място) и сигурност и безопасност (48-о място) лоша оценка за обществен капитал (111-о място) и здравеопазване (91-о място). Страната ни е класирана на 66-о място по лична свобода, на 73-о място по качество на икономиката, на 71-о място по бизнес среда и на 78-о място по управление.

Преди България са поставени държави като Шри Ланка, Ямайка, Ботсвана и Суринам. На първо място е Нова Зеландия, следвана от Норвегия и Финландия. В топ десет попадат още Швейцария, Канада, Австралия, Холандия, Швеция, Дания и Великобритания. В дъното на класацията са Йемен, Афганистан и Централноафриканската република.

След слабото представяне през 2008 и 2009 г. по време на глобалната финансова криза, глобалният просперитет се е повишил до безпрецедентни нива. Сега той е с 3 на сто по-висок спрямо 2007 г.

Как Сингапур стана едно от най-богатите места в светаСингапур разполага с малко земя и няма природни богатства

 

Основната причина за това е подобряването на личната свобода, особено в Западна Европа, Централна и Латинска Америка, подобряването на здравеопазването и образованието в Азия и по-добрата бизнес среда в Близкия изток и Северна Африка, Субсахарска Африка и Източна Европа.

Картината обаче е неравномерно позитивна. Възходът на Ислямска държава и други терористични групировки в Близкия изток след Арабската пролет ограничи значително растежа на просперитета в региона.

Западният свят също не е имунизиран срещу предизвикателствата. Американският просперитет изпадна в стагнация в последните десет години. Дори държави, които не пострадаха толкова тежсо от финансовата криза като Австралия, понижиха нивата си на просперитет в последните десет години. Това е единствената държава в топ 20, чийто просперитет намалява.

Това показва, че въпреки тенденцията към повишаване на просперитета, държавите не могат да я приемат за даденост. За да продължи повишаването на просперитета, е необходимо разрешаването на конфликтите и справяне със стагнацията по ключови социални проблеми в развитите икономики, отбелязват авторите на доклада.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg