България е на 66-о място в света по условия за правене на бизнес

2631
България е на 66-о място в света по условия за правене на бизнес

България е на 66-о място по леснота на правене на бизнес в света за периода май 2011 - май 2012 г., според тазгодишната класация на Световната банка, в която са включени 185 държави.

Страните са класирани по 10 критерия - стартиране на бизнес, разрешителни за строителство, свързване към електрическата мрежа, регистрация на имущество, получаване на кредит, защита на акционери, плащане на данъци, трансгранична търговия, прилагането на контракти, приключване на процедурата по несъстоятелност.

Страната ни пада с 2 места в подреждането, в сравнение с предходната година, когато е заемала 64-а позиция. През миналата година класираните държави са били 183.


Според класацията, България е на 57-о място по леснота на започването на бизнес. За това са необходими 4 процедури, които отнемат 18 дни, цената за което възлиза на 1.1% от дохода на глава от населението и няма изискване за минимален капитал.

По отношение на леснотата на получаване на разрешително за строеж страната ни се нарежда на 123-о място в света с 21 процедури, за което са необходими 107 дни.

За включването към електрическата мрежа пък са необходими шест процедури и 130 дни, с което се нареждаме на 128-о място в света.

В периода 2011/2012 г. България е направила една реформа по отношение на улесняването на правене на бизнес и това е намаляването на цената за регистрация.

При шест от 10-те критерия България бележи отстъпление в класацията, в сравнение с предходната година. Изкачване с по две места има при трансграничната търговия и прилагането на договори, с едно при приключване на процедурата по несъстоятелност, а при регистрирането на имущество оставаме без промяна на 68-о място в света.

Държавата, в която най-лесно може да се прави бизнес в света, е Сингапур, която запазва челната си позиция от предходната година. Второто място е за Хонконг, а челната тройка се оформя от Нова Зеландия.

Местата до десето в класацията се заемат от САЩ, Дания, Норвегия, Великобритания, Южна Корея, Грузия и Австралия.

Най-голям напредък по отношение на леснотата на правене на бизнес за последната година отчита Полша, която заема 55-о място в класацията. Страната е осъществила реформи при регистрирането на имущество, плащането на данъци, прилагането на договори и приключване на процедурата по несъстоятелност.

Четири от 10 икономики, които са отчели най-голям напредък по отношение на улесняването на правене на бизнес за последната година, са от Централна и Източна Европа. Това са Полша, Украйна, Гърция и Сърбия.

Държавата, в която най-трудно се прави бизнес в света, е Централноафриканската република, според класацията на Световната банка.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg