България губи една позиция по икономическа свобода

1192
България губи една позиция по икономическа свобода

Икономическата свобода в света е намаляла миналата година заради "неразумните" правителствени разходи, които не успяха да спрат световната финансова криза, се посочва в проучване на Hеritаge Foundation )и в. "Уолстрийт джърнал", цитирано от БТА.

"Напрежението между държавния контрол и свободния пазар се е засилило по света, особено в развиващите се страни," отбелязват авторите на проучването, цитирани от ДПА. Средният резултат на годишния Индекс на икономическата свобода 2012 година, който класира 184 страни, се е понижил до второто най-ниско равнище от десетилетие.

Хонконг отново е най-свободната икономика, а Сингапур е на второ място - позиции, които заемат от създаването на индекса преди 18 година.

Австралия, Нова Зеландия и Швейцария са останалите три страни от челната петица.

САЩ са минали с място назад до 10 позиция, а Китай се класира 138 място.

Според индекса за икономическата свобода България се е придвижила с една стъпка назад до 61-о място в класацията, се посочва на уебсайта на фондация на фондация Херитидж. Спрямо миналата година България е загубила 0,2 пункта, достигайки 64,7 пункта, като е отчетен напредък по 3 от 10-те критерия, които измерва индексът на икономическата свобода. Три са останали непроменени, а по 4 има влошаване.

Сред наблюдаваните категории са свободата на труда, бизнеса, търговията, правата на собственост и липсата на корупция. Всяка страна получава точки, като максималният им брой е 100. Колкото повече точки има страната, толкова по-малка е държавната намеса на пазара, отбелязва ДПА. България се нарежда на 27 място от общо 43 европейски страни в класацията. Общият й резултат е над средния за света, но под средния за региона, се посочва в коментара към класацията.

"Общата оценка на България малко се е понижила, отразявайки влошаване по критериите свобода от корупция, държавни разходи и свобода на бизнеса," се посочва в частта за България в проучването. "България устоя сравнително добре на влиянието на световния икономически спад, като икономиката е подкрепена като цяло от разумно държавно финансово управление", се посочва в проучването, публикувано на сайта на фондация Херитидж.

Според коментара към частта за България в страната ще трябва да продължат реформите за укрепване на основите на икономическата свобода, за да се осигури жизнено икономическо развитие през идните години.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg