България губи една позиция по икономическа свобода

1220
България губи една позиция по икономическа свобода

Икономическата свобода в света е намаляла миналата година заради "неразумните" правителствени разходи, които не успяха да спрат световната финансова криза, се посочва в проучване на Hеritаge Foundation )и в. "Уолстрийт джърнал", цитирано от БТА.

"Напрежението между държавния контрол и свободния пазар се е засилило по света, особено в развиващите се страни," отбелязват авторите на проучването, цитирани от ДПА. Средният резултат на годишния Индекс на икономическата свобода 2012 година, който класира 184 страни, се е понижил до второто най-ниско равнище от десетилетие.

Хонконг отново е най-свободната икономика, а Сингапур е на второ място - позиции, които заемат от създаването на индекса преди 18 година.

Австралия, Нова Зеландия и Швейцария са останалите три страни от челната петица.

САЩ са минали с място назад до 10 позиция, а Китай се класира 138 място.

Според индекса за икономическата свобода България се е придвижила с една стъпка назад до 61-о място в класацията, се посочва на уебсайта на фондация на фондация Херитидж. Спрямо миналата година България е загубила 0,2 пункта, достигайки 64,7 пункта, като е отчетен напредък по 3 от 10-те критерия, които измерва индексът на икономическата свобода. Три са останали непроменени, а по 4 има влошаване.

Сред наблюдаваните категории са свободата на труда, бизнеса, търговията, правата на собственост и липсата на корупция. Всяка страна получава точки, като максималният им брой е 100. Колкото повече точки има страната, толкова по-малка е държавната намеса на пазара, отбелязва ДПА. България се нарежда на 27 място от общо 43 европейски страни в класацията. Общият й резултат е над средния за света, но под средния за региона, се посочва в коментара към класацията.

"Общата оценка на България малко се е понижила, отразявайки влошаване по критериите свобода от корупция, държавни разходи и свобода на бизнеса," се посочва в частта за България в проучването. "България устоя сравнително добре на влиянието на световния икономически спад, като икономиката е подкрепена като цяло от разумно държавно финансово управление", се посочва в проучването, публикувано на сайта на фондация Херитидж.

Според коментара към частта за България в страната ще трябва да продължат реформите за укрепване на основите на икономическата свобода, за да се осигури жизнено икономическо развитие през идните години.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...