България на 10-о място в света по брой инвестиционни проекти, финансирани с чужд капитал

1588
България на 10-о място в света по брой инвестиционни проекти, финансирани с чужд капитал

България е била страната, регистрирала един от най-големите ръстове при броя на новите инвестиционни проекти финансирани от чуждестранни инвеститори през изминалата година, посочи доклад на EIU.

За годината общият брой на проектите се е повишил със 104.3%, до 286, в сравнение с едва 140 през 2005 година. Така страната ни държи 2.42% от броя на новите проекти за изминалата година в световен мащаб.

Това нарежда страната ни на престижното 10-о място в света по брой на нови проекти от чуждестранни инвеститори, като непосредствено преди нас са страни като Полша, Германия, Румъния и Русия.

Челното място в класацията се заема напълно естествено от Китай, където чуждестранните инвеститори са финансирали 1 378 нови проекта за изминалата година, а повишението им е от 11.4%.

Понижение от 24.5% бележи броят на новите проекти в Русия до 386, което обаче не пречи на страната да се нареди на шеста позиция непосредствено след Франция.

Значително повишение бележи броят на новите проекти в Индия, покачвайки се с 65.9%, до 979 през изминалата година те отреждат на бързо развиващата се страна второ място в класацията.

В северната ни съседка Румъния са били финансирани с чужди капитали общо 362 нови проекта, което поставя страната на 7-о място в класацията.

Страната ни е заемала 53-то място по размер на преките капиталови потоци, възлизащи на 2.6 млрд. долара, като непосредствено пред нас се нарежда Сърбия с 2.8 млрд. долара.

През настоящата година прогнозите на специалистите са, че ще станем свидетели на повишение от 10% в преките чуждестранни инвестиции в световен мащаб до 1.5 трлн. долара.

Очакванията са, че ще намалеят приватизационните възможности в развиващите се страни, на фона на приключването на този процес, както и липсата на големи неприватизирани компании.

В същото време от EIU прогнозират още забавяне на темпа на сливанията и поглъщанията в световен мащаб през тази година, в сравнение с нивата от 2005-2006 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...