България най-бедна в ЕС

922
България най-бедна в ЕС

България е най-бедната страна в Европейския съюз по брутен вътрешен продукт на глава от населението, съобщиха от Европейската статистическа служба.

От Евростат посочиха, че Люксембург е най-богатата държава по този показател, като изпреварва следващата я Ирландия почти два пъти.

Според покупателната способност БВП на глава от населението в Люксембург през миналата година е надхвърлил 3 пъти средния показател за ЕС. Покупателната способност е изкуствен критерий, който премахва влиянието на разликите в цените между отделните държави.

От Евростат съобщиха, че показателят за Люксембург е изкуствено увеличен заради големия брой работници-чужденци, които работят в държавата-джудже и увеличават нейния БВП, без обаче да живеят там. Това намалява броя на хората, върху които се разпределя БВП на страната.

Ирландия, която е максимално облагодетелствана от фондовете на ЕС, е на второ място.

България, която се присъедини към съюза през миналата година заедно с Румъния, има най-ниския БВП, изпреварвана със съвсем малка разлика от Румъния. Спрямо 2006 г. големите европейски икономики – Франция, Германия и Италия са намалили съвсем леко своите показатели.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg