България с най-нисък процент на заети на непълен работен ден в ЕС

1769
България с най-нисък процент на заети на непълен работен ден в ЕС

В България процентът на заетите на непълно работно време е изключително нисък – той възлиза на 2.3% от заетите на възраст между 15 и 74 години. Нещо повече процентът на заетите на непълно работно време е най-нисък сред всички европейски страни, включително и Турция.

За сравнение най-високият процент на този род заети е в Холандия, където възлиза на 49.1% от заетите в страната.

Друго сравнение сочи, че този процент е средно 19.4% за 27-те страни членки на ЕС и 20.8% за страните от Еврозоната.

На фона на ниския процент заети на такова работно време, близо 38% от наетите желаят да работят допълнителни часове, сочи още статистиката на Евростат.

За сравнение в Холандия, където има най-голяма подобна заетост, само 2.8% от наетите биха желали да работят допълнителни часове, като този процент е най-нисък сред европейските страни.

Най-голям процент от заетите на непълно работно време биха искали да работят повече в Гърция, където подобно намерение заявяват 58.1% от наетите.

България се отличава с относително висок потенциал за запълване на работната сила. Според данните на европейския статистически институт, потенциалното повишение на работната сила възлиза на 9.5%, при средно 4.6% за ЕС и 4.8% за Еврозоната.

Потенциалната работна сила включва хора в трудоспособна възраст, но не търсещи работа, както и такива търсещи работа, но които не са на разположение.

У нас към първата категория спадат общо 286 хиляди души, докато към втората значително по-малко – 28 хиляди.

С най-голям потенциал за увеличаване на работната сила разполага Италия, където тя може да бъде увеличена с 12.1%.

С най-малки възможности за повишение на работната сила пък е Чехия – едва 1.4%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

234
# 0
17:04 | 19 April 2012
Интересно от джоба ли си вадите тези измислени статистики.Всички знаят,че болшинството от хората се водят по официални данни на 4-часов работен ден,а работят по 8 или 12 часа.Писна ми от платени статии.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg