България се изкачва до 9-то място сред най-предпочитаните дестинации за аутсорсинг

1693
България се изкачва до 9-то място сред най-предпочитаните дестинации за аутсорсинг

България се изкачва през тази година в класацията за най-предпочитаните места за изнасяне на бизнеса от страна на международните компании, в изследване направено от A.T. Kearney.

Страната ни е била класирана на престижното девето място сред 50-те изследвани страни. За сравнение през изминалата година тя е заемала 15-та позиция.

Лидерската позиция въз основа на данни от изминалата година за пореден път се заема от Индия, следвана от Китай и Малайзия, които също запазват втората и третата си позиция от миналогодишната класация.

С две места се изкачва и Тайланд до 4-то място в сравнение с шестата си позиция година по-рано, докато на пета позиция е Бразилия, следвана от Индонезия и Чили.

На фона на намаляването на предимствата относно по-ниските трудови разходи в Индия и Китай страните значително подобряват бизнессредата.

Страните от Югоизточна Азия продължават да сформират челото на класацията, като всички основни шест страни от региона са в челната 20-ца на класацията.

Страните от Южна Америка, като Аржентина, Бразилия, Чили, Мексико и Уругвай също продължават да се представят добре.

Повишение в класацията правят и останалите страни от Централна и Източна Европа, като Словакия и прибалтийските страни, с малки изключения, като Чехия, Полша и Унгария, които губят предимства в резултат на повишението на разходите за труд и липсата на достатъчен брой квалифицирана работна сила.

Не особено убедително се представя и северната ни съседка, която е класирана едва на 33-то място, като най-предпочитана дестинация за аутсорсинг.

Подобрение в новата класация бележат и страните от Близкия Изток и Африка, като Египет, Йордания, Тунис, ОАЕ и Турция.

Новото изследване набляга на факта, че в дългосрочен аспект запазването на конкурентоспособността на всяка икономика се крие в подобряването на квалификацията и качеството на работната сила, а не просто на ниските разходи на труд.
 

КласиранеСтранаКласиранеСтрана
1Индия26Тунис
2Китай27Гана
3Малайзия28Литва
4Тайланд29Шриланка
5Бразилия30Пакистан
6Индонезия31ЮАР
7Чили32Япайка
8Филипини33Румъния
9България34Коста Рика
10Мексико35Канада
11Сингапур36Мароко
12Словакия37Русия
13Египет38Израел
14Йордания39Сенегал
15Естония40Германия
16Чехия41Панама
17Латвия42Великобритания
18Полша43Испания
19Виетнам44Нова Зенландия
20ОАЕ45Австралия
21САЩ46Португалия
22Уругвай47Украина
23Аржентина48Франция
24Унгария49Турция
25Мавриции50Ирландия

* Данните са на A.T. Kearney

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg