България седма по уязвимост към финансови шокове

1245
България седма по уязвимост към финансови шокове

1.Икономиките на България, Румъния, Турция и Хърватия са сред най-уязвимите от финансови сътресения развиващи се европейски икономики, сочи доклад на рейтинговата агенция Fitch.

Четирите страни са с най-лош индекс, създаден от консултантската компания и базиран на макроикономически индикатори, като баланс по текущата сметка, нетните активи, преки чуждестранни инвестиции, външен и вътрешен дълг и др.

Латвия заема първа позиция в тази негативна класация, а Хърватия е на второ място. Трета позиция се заема от Турция, а Румъния и България са съответно на пето и седмо място в неособено престижната подредба.

Други европейски страни, които попадат още са Сърбия и Македония съответно на девата и осемнадесета позиция, сочи още направеното изследване.

Сред основните проблеми на двете най-нови членки на ЕС – България и Румъния се сочат големината на дефицитите по текущите им сметки, които пораждат нестабилност и финансова уязвимост.

„Дори и България и Румъния да избегнат внезапно забавяне на икономическия растеж, влошаването на външния им баланс въздействието върху рейтинга на двете страни, което оправдава негативни перспективи за тях“ се казва в доклада.

Fitch добави, че двете страни са подкрепени от ниската правителствена задлъжнялост, като в страната ни се наблюдават бюджетни излишъци от 2004 година насам, докато флуктоацията на валутните курсове в Румъния не оказва толкова благоприятно въздействие върху стабилността там.

През първата половина я дефицитът по текущата сметка на Българи възлиза на 3.8 милиарда евро спрямо 2.9 милиарда евро през съответния период на миналата година. Румъния бележи дефицит по текущата сметка от 8 млрд. евро, или повишение с 8.5%

Освен това, Fitch призова България и Румъния за провеждане на ясна промяна на неустойчивите макроикономически дисбаланси, добавяйки, че "намаляването на експортните пазари ще направи още по-трудно за тях да намалят дефицитите си по текущата сметка."

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...