България сред най-слабо атрактивните за инвеститорите страни в ЦИЕ

1087
България сред най-слабо атрактивните за инвеститорите страни в ЦИЕ

България е определена като една от страните в ЦИЕ - най-слабо привлекателна за инвеститорите, сочи изследване, направено от бизнес училището IESE Business School.

След нас в класацията от региона се нареждат единствено Румъния и Словакия.

Челна позиция сред страните от региона и съответно най-атрактивна за инвеститорите страна е Унгария, следвана от Словения, както и Литва, Латвия, Естония и Полша.

Като най-атрактивна в Европа дестинация се посочва Ирландия, а на следващите две места са Люксембург и Великобритания.

Изследването е направено от трима професори в университета, като всяка една от 10-те нови страни членки на ЕС, включително и България и Румъния, са били оценявани по набор от критерии за привлекателност за инвеститорите.

Сред основните фактори били - инвестиционни възможности, размер на икономиката, очаквания за ръст, капиталови пазари, данъчна политика, както и човешки ресурси.

Унгария повежда класацията сред страните от региона поради положителната си данъчна система, значителен ръст на БВП, ниска инфлация.

Като цяло от изследването се налага мнението, че страните от ЦИЕ са по-малко привлекателни за институционалните инвеститори от "старите" 15 членки на ЕС, както и че на страните от ЦИЕ ще са необходими няколко десетилетия, за да ги догонят, ако запазят ускорения си темп на растеж.

В изследването се отбелязва, че някои държави от ЦИЕ са с инвестиционна атрактивност над тази на някои от "старите членки" на ЕС. Такива са Унгария и Словения, които се нареждат преди Франция, Испания и Италия по привлекателност.

Нещо повече, всички страни от ЦИЕ се нареждат по привлекателност преди Гърция, част от старата структура на ЕС, която е в дъното на класацията.

Словакия пък е в края на класацията сред страните от ЦИЕ поради ниската прозрачност и слабите корпоративни практики, както и по-враждебната от средната за региона данъчна политика.

Като основни слабости на страните от ЦИЕ се посочват относително високото ниво на безработица, малки и слабо ликвидни капиталови пазари, като цяло, високото ниво на корупция, както и слабото равнище на разходите за научно-изследователска дейност.

 

ПозицияСтранаТочки
1Ирландия130
2Люксембург127
3Великобритания124
4Швеция122
5Дания121
6Норвегия111
7Швейцария110
8Финландия104
9Холандия102
9Белгия102
11Австрия100
12Германия99
13Португалия96
13Унгария96
15Словения95
15Франция95
17Балтийски републики93
18Полша89
19Чехия85
19ЦИЕ – средно85
21Испания82
22Италия81
23България79
24Румъния77
25Словакия76
26Гърция69

* данните са на IESE Business School, базисните 100 пункта са средното ниво на атрактивност за страните от ЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg