България сред най-тежките случаи на хиперинфлация в историята

31705
България сред най-тежките случаи на хиперинфлация в историята

Представете си, че за времето, което ви е нужно да изпиете чаша кафе, неговата цена се е удвоила. Това изглежда екстремно, но такава е реалността при хиперинфлацията, когато цените се променят толкова бързо, че продуктите за всекидневна употреба поскъпват значително, а парите стават безполезни в рамките на 24 часа или дори в рамките на работния ден.

Хиперинфлацията по принцип съвпада с войни или поредици от лоши решения по отношение на фискалната политика, но основно тя е резултат от бързото нарастване на паричното предлагане, което не е подкрепено от ръст на икономиката.

Първата хиперинфлация в света е отчетена по време на Френската революция, когато месечната инфлация достига връх от 143%, но след това подобен род неконтролируема инфлация се случва отново чак през 20 век.


През 2008 г. Стив Ханке, професор в университета Джон Хопкинс, който също така работи и към института CATO, изучава хиперинфлацията в Зимбабве и я сравнява с предишни подобни случаи в историята.

В неговия доклад са посочени всичките 56 случая на хиперинфлация в света за последните 100 години.

За съжаление, България попада на два пъти в доклада. В първия случай тя е на 21-во място по най-висока хиперинфлация, след като през февруари 1997 г. месечната инфлация в страната достига 242% или 4.19% на дневна база. Това означава, че за удвояването на цените са били необходими 17.1 дни.

Вторият случаи, в който в страната ни е имало хиперинфлация, е отново през февруари, но този път шест години по-рано - през 1991 г. Тогава месечната инфлация е била 123%, а дневната 2.71%, което ни отрежда 33-о място. При това положение цените са се удвоявали на 26.3 дни.

Десетият най-тежък случай на хиперинфлация в света е в Тюркменистан, където най-високата месечна инфлация е достигала 429% в периода януари 1992 г. – ноември 1993 г.

Най-високата месечна инфлация в Армения е била 438% през 1993 г. Преди това в класацията е Свободният град Гданск, където в периода 1922-1923 г. най-високата месечна инфлация достига 2 440%, а цените се удвояват за 6.52 дни.

Преди тях се нарежда Китай с 5 070% месечна инфлация през април 1949 г.

Ето и кои са петте най-тежки случая на хиперинфлация:

5. Гърция, октомври 1944 г.

Най-висока месечна инфлация: 13 800%

Цените се нарастват двойно на всеки 4.3 дни

При петия най-тежък случай на инфлация за всички времена цените в Гърция през 1944 г. нарастват двойно на всеки 4.3 дни. Хиперинфлацията в Гърция технически започва през октомври 1943 г. по време на германската окупация на страната.

Инфлацията обаче се ускорява, когато гръцкото правителство в изгнание поема отново контрол над Гърция през октомври 1944 г., цените нарастват с 13 800% през този месец и с още 1 600% през ноември.

През 1942 г. най-голямата банкнота в Гърция е била 50 000 драхми, докато през 1944 г. тя вече е 100 трлн. драхми. На 11 ноември правителството прави реденоминация на валутата, при която старите драхми се конвертират в нови при курс от 50 млрд. към едно, въпреки че народът продължава да използва британския военен паунд до средата на 1945 г.

Основната причина за гръцката инфлация е Втората световна война, която товари страната със задължения, разстройва търговията й и води до четири години окупация.

В началото на войната Гърция има бюджетен излишък от 271 млн. драхми за 1939 г., който обаче се превръща в 790 млн. драхми дефицит през 1940 г. Дефицитът продължава да бъде финансиран от Централната банка, която удвоява паричното предлагане за две години.

Данъчните приходи падат, а разходите за войната скачат десет пъти и финансите на Гърция тръгват по спиралата надолу.

4. Германия, октомври 1923 г.

Най-висока месечна инфлация: 29 500%

Цените нараства двойно на всеки: 3.7 дни

Хиперинфлацията е един от най-големите проблеми на Ваймарската република през последните години от съществуването й. Месечната инфлация достига приблизително 29 500% през октомври 1923 г., а при дневна инфлация от около 20.9% цените се удвояват на всеки 3.7 дни.

Германската хартиена марка, която е въведена през 1914 г., след като страната се отказва от златния стандарт, започва при обменен курс 4.2 към щатския долар в началото на Първата световна война и достига 1 млн. марки за щатски долара до август 1923 г. До ноември един долар вече се обменя срещу 238 млн. марки.

Огромната инфлация принуждава правителството да направи реденоминация, премахвайки 12 нули от номиналната стойност на марката, което стабилизира валутата и Ваймарската република продължава да съществува до 1933 г.

Мнозина смятат, че хиперинфлацията във Ваймарската република идва директно от правителството, което печата пари, за да изплаща репарации от войната, но причините за инфлацията се развиват години по-рано.

През 1914 г. Германия спира да обезпечава валутата си със злато и започва да финансира военните си действия със заеми вместо с приходи от данъци. До 1919 г. цените вече са нараснали двойно, а Германия губи войната, но периодът 1919-1921 г. е относително стабилен за валутата, в сравнение със следващите години.

Репарациите съгласно Версайския договор е трябвало да се изплащат в злато или еквивалента в чужда валута вместо в германски марки, така че правителството на Германия е нямало как чрез инфлация да избегне дълговете си. За да купува чужда валута обаче, правителството е използвало обезпечени с дългове марки и фактически ускорява обезценяването на валутата си.

Вижте още: Най-красивите валути

Когато германците не успяват да се справят с плащанията си, френски и белгийски войски окупират Рурската долина през януари 1923 г. и изискват изплащане на репарациите в твърди активи, което довежда до стачки и отпор от страна на работниците в промишления район и влошава положението.

Европейските правителства са разделени по отношение на това как да се справят със ситуацията и германската икономика бързо се свива. В продължение на година и половина страната е в състояние на хиперинфлация.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg