България сред страните от ЦИЕ с най-голямо повишение в заплатите през 2008 г.

952
България сред страните от ЦИЕ с най-голямо повишение в заплатите през 2008 г.

Средният ръст на заплатите в страните от Източна Европа се очаква да е един от най-големите в света през следващата година, сочи изследване на консултантската компания Mercer.

България е една от страните с прогнозирано най-голямо повишение на заплатите на работещите, като през 2008 година то се очаква да възлезе на 9.3%. Очаква се инфлацията да бъде 4.4%, или реалното повишение на заплатите над нея да бъде 4.9%.

За сравнение, средното повишение за страните от ЦИЕ се очаква да бъде в размер на 6.9%.

Значително по-слабо ще е то в страните от Централна Европа. Там също така реалното повишение вероятно ще е значително по-малко, като най-малкото ще бъде в Чехия, където при прогнозирана инфлация от 3.1% се очаква ръст на работните заплати от едва 4%.

Средната работна заплата в световен мащаб се очаква да възлезе на 6% през следващата година, или с 2 процентни пункта над инфлацията.

Най-голямо реално повишение се очаква да отбележат заплатите в Индия, където при прогнозиран ръст от 14% и очаквана инфлация в рамките на 4%, реалната заплата ще се повиши с 10%, сочи още изследването.

Най-слабо понижение напълно нормално се очаква за заплатите в Северна Америка и Западна Европа, където то е при значително по-високи нива от това в развиващите се страни.

Изследването е направено въз основа на данните за 62 страни и прогнозите за инфлацията в тях.

Силен ръст се очаква да отбележат заплатите в азиатския и тихоокеанския регион, където прогнозите са за повишение от 6.65%, или с 3.3% над нивото на инфлацията.

Като тенденция, според консултантската агенция, ще продължи да се утвърждава аутсорсването на бизнеса на мултинационалните компании от развитите страни към развиващите се.

В същото време все по-голям недостиг в световен мащаб ще се усеща за висококвалифицирани кадри, чиито заплати се очаква да нарастват с по-висок от средния темп, в конкуренцията за тях.

Най-голямо реално повишение сред развитите европейски държави се очаква да отбележи Ирландия с 4.7%, или превес на ръста на работната заплата над инфлацията от 3.4 процента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg