България три позиции напред в класацията за глобална конкурентоспособност

774
България три позиции напред в класацията за глобална конкурентоспособност

България се придвижва с три позиции напред - от 79-о до 76-о място, в класацията за глобалната конкурентоспособност за 2008 г.-2009 г. на Световния икономически форум, съобщиха от Центъра за икономическо развитие (ЦИР), официален партньор на
форума.

Докладът за глобалната конкурентоспособност е проучване за състоянието на икономиките на над 130 държави в света.

От ЦИР отбелязват, че страната ни има най-неблагоприятно позициониране, в сравнение с всички останали държави от ЕС. Румъния, която през последните няколко години беше след България, сега се премества с 6 места напред - от 74-о до 68-о място. Преди България в класацията са Хърватия (61-ва позиция) и Черна гора (65-а позиция).

Според доклада, независимо от финансовата криза, американската икономика продължава да бъде най-конкурентната. След САЩ се нарежда Швейцария, следвана от Дания, Швеция и Сингапур. Европейските икономики преобладават сред първите десет най-конкурентни държави в света. В тези десет са и Финландия, Германия и Холандия. Великобритания отстъпва с три позиции - от 9-о до 12-о място, най-вече поради нестабилността на финансовите пазари.

Според изследването основната причина за неблагоприятните позиции на България е
свързана преди всичко с негативните оценки за институциите. Става дума за показатели, характеризиращи функционирането на съдебната система (тромава, неефективна, недостатъчно безпристрастна); широко разпространение на корупционни практики; неефективна борба с организираната престъпност; недостатъчна защита на интелектуалната собственост; тромава регулативна среда; липса на прозрачност при обществените поръчки.

Ниските оценки в тези няколко области поставят България едва на 111-то място по отношение на институциите. Другата област, в която позициите са близки до "катастрофалните", е състоянието на инфраструктурата - 95-о място. Назад в класацията сме по отношение на иновативността на българските предприятия и икономиката като цяло - 96-о място при 88-о през миналата година.

Ниски са оценките за професионалната квалификация и обучението през целия живот (96-о място). По-добри са данните за образованието, като по отношение на количествените показатели, страната е на 39-о място.

По фактора "състояние на бизнеса" България е на 92-о място. Особено ниски са оценките за качеството на фирмените операции и стратегии, както и неумението за работа в партньорство и създаване на мрежи от свързани производства.

Българските компании имат най-сериозни затруднения в области като липса на адекватна политика за квалификация и преквалификация на човешките ресурси, неефективен маркетинг и недостатъчно добро качество на професионалния мениджмънт, отсъствие на активна политика за закупуване и внедряване на съвременни технологии.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg