България втора по ръст на строителството в ЕС през април

1325
България втора по ръст на строителството в ЕС през април

Производството в строителния сектор на еврозоната е намаляло с 0.8% на месечна база през април. Спадът в строителното производство в 27-те страни членки на Европейския съюз бележи спад от 0.4% за същия месец, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Строителното производство в девет от страните членки на ЕС, които са подали информация за месеца, бележи ръст през април, в сравнение с март, докато в други четири производството намалява.

България се нарежда на второ място с 6.9-прoцентно увеличние на производството в сектора. По голям ръст на месечна база (+10.6%) отбелязва само Португалия. Полша се нарежда трета с ръст от 3.2% на произвдоството в сектора. Най-голям спад отбелязват Испания (-6.5%) и Германия (-2.9%).

През март строителното производството в еврозоната и в ЕС бележи спад от 2.8% и 2.7%, респективно, спрямо февруари.

Производството в строителния сектор на еврозоната е намаляло с 2.4% на годишна база през април 2008, докато спадът в 27 членки на ЕС спрямо април 2007 е 0.3%.

Румъния оглавява класация по най-голям годишен ръст на строителното производство през април измежду държавите, които са подали информация. Строителстното производство в северната ни съседка е нараснало с 30.0% през април в сравнение със същия месец на 2007 г.

По-нанатък в класация се нареждат Словения (+23.3%), Полша (+22.8%) и България (+21.0%). Най-големият спад от 21.8% е отчетен в Испания.

Строителството на сгради в еврозоната пада с 1.8% на годишна база през април, но нараства с 0.4% в ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg