България запазва позиции в класацията на най-скъпи индустриални площи

1488
България запазва позиции в класацията на най-скъпи индустриални площи

София отбелязва годишно повишение от 9% в наемните нива на индустриалните и логистични площи, според световния консултант Cushman & Wakefield.

Столицата е сред десетте града, отбелязали най-висок ръст в Европа. Това се дължи предимно на недостиг в предлагането на свободни индустриални площи в национален мащаб.

Търсенето се определя както от местни, така и от международни наематели, концентрирани предимно в района на столицата и прилежащите зони, предпочитани заради добрите транспортни връзки.

Пловдив придобива все по-голяма популярност като индустриална локация. Голям процент от индустриалните площи се строят за собствените нужди на компаниите. Все повече инвеститори се насочват към изграждането на логистични центрове с цел отдаването им под наем.

България заема 32-ро място със средни годишни наемни нива от 73 евро на квадратен метър или 6 евро/кв./месец.

„В проучването са заложени наемните нива на новите модерни складови площи. Голям процент от сключените на тези и по-високи нива са за малки по обем и високотехнологични помещения, в които има поддържане на постоянна температура и влажност, пречистване на въздуха, необходими при съхранението на определени продукти”, коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на Фортън Интернешънъл, партньор на Cushman & Wakefield за България, Сърбия и Македония.

Страната ни отстъпва с едно място спрямо миналогодишната си позиция. Причината е външна, тоест сериозното повишаване на наемите в редица държави извън стария континент.

Въпреки това България се позиционира добре спрямо останалите балкански държави – Хърватска и Румъния отбелязват спад съответно със 7% и 6%, а Гърция не отбелязва движение на цените. Единствено Турция регистрира сериозно повишение от 60%.

Лондон запазва позицията си на най-скъпа индустриална зона в годишното издание на едноименната класацията на Cushman & Wakefield. 211 евро за квадратен метър за година (17 евро/кв.м./месец) и ръст от 5% характеризират наемната цена за първокачествената индустриална площ в близост до Лондонското летище Хийтроу.

След Лондон в класацията е ирландската столица – Дъблин, която заема второ място, следвана от Токио, трети в челната класация.

„Търсенето в района на летище София също е високо поради липсата на достатъчно предлагане. Причина за това са нерентабилно високите цени на земята в района. Поскъпването на складовите помещения в тази зона е 15% за година при среден ръст за Европа – 2.5%”, допълни Койнов.

В тазгодишната ранглиста 89% от локациите показват ръст или задържане на наемните нива спрямо 2007 г. В световен план средното покачване на наемите спрямо миналата година е 6 %, като най-високо е покачването на наемите на регионално ниво в Южна Африка – 25%.

Прогнозата на C&W Европа е за покачване на наемните нива в глобален мащаб. Разрастващите се индустриални пазари ще продължат да покачват наемните цени на индустриални имоти, като на по-развитите пазари ръстът ще бъде значително по-умерен, като се има предвид и влиянието на кредитната криза в световен мащаб.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg