Български компании сред най-добрите работодатели в СЦИЕ

3450
Български компании сред най-добрите работодатели в СЦИЕ

Hewitt Associates, международна компания за консултантски и аутсорсинг услуги в областта на човешките ресурси, обяви днес резултатите от ежегодното проучване „Най-добрите работодатели за Централна и Източна Европа 2009/2010", информираха от фирмата.

Проучването, в което взеха участие близо 123 000 служители и 2 700 топ мениджъри в региона, показва, че с подобряване състоянието на икономиката, компаниите ще бъдат по-уязвими, поради риска от загуба на таланти. Все пак, компаниите най-добри работодатели, с високо ангажирани и мотивирани хора притежават важно конкурентно предимство, смятат от консултантската компания.

Според тазгодишните резултати на проучването Най-добрите работодатели, въпреки положителните сигнали за икономиката, топ мениджърите са все още много предпазливи в прогнозите за бъдещето на компаниите си. От тях 42% очакват съкращения през следващите години и 64% вярват, че ще се наложи да работят с ограничени ресурси и рестрикции в бюджетите.

Най-честата причина за безпокойство в организациите е човешкият фактор. Рита Верес, ръководител направление Проекти за ангажираност на Hewitt в Европа казва:

"Основното е, че рецесията вече няма да играе ролята на задържащ фактор за служителите, които не искаха или не можеха да сменят работата си. Организациите трябва да мислят за това как да ангажират и задържат хората си, и по-специално талантите."

"Със стабилизирането на икономиката и с появата на повече възможности, служителите преразглеждат своя професионален път в компанията, както и това доколко са склонни да допринасят с допълнителни усилия за успеха на своя работодател. Техните действия са огледални на мерките, предприети от компаниите през изминалата година и в някои случаи служителите „преразглеждат" своята лоялност", смята още Верес.

Проучването на Hewitt показва, че в Централна и Източна Европа, не само топ мениджърите са песимисти. Служителите все още не вярват напълно в положителните знаци за оздравяване на икономиката. Като цяло те са дори по-обезпокоени, че ще загубят работата си в сравнение с миналата година. Според техните оценки с -4% е намаляла стабилността на работното място. Това особено важи за България (с -12%), Украйна (с -17%) и Унгария (с -6%). Този факт, обаче, не прави служителите по-ангажирани.

Задълбочават се и разликите в действията и подходите на компаниите, продиктувани от различните нива на ангажираност на техните служители. Съществува осезаемо разделение между работодателите. Тези, с висока ангажираност и добри бизнес резултати се справят все по-добре с мотивирането (ангажирането) на служителите си и привличането на топ-таланти, докато останалите се борят за оцеляване.

Рита Верес коментира, че „добрата новина е, че дори и в тези турбулентни времена е възможно да се постигнат положителни бизнес резултати. Нашето глобално проучване доказва, че успешните организации, с високо ангажирани екипи продължават да осигуряват над средната възвращаемост на капитала за своите акционери. Много от най-добрите работодатели в тазгодишното проучване са доказателство за това."

Класацията в категорията за големи компании за ЦИЕ тази година се оглави от Ceva Logistics Турция. Intel Technology Полша е начело в категорията за средни компании и Superlit Турция - за малки компании. Списъкът с имената на Най-добрите работодатели на Hewitt, съответно в категориите за малки, средни и големи компании е публикуван по-долу.

Проучването също идентифицира някои успешни бизнес практики, които Най-добрите работодатели стриктно използват в този период на икономически трудности: по-достъпен топ мениджмънт и по-интензивна комуникация, по-голяма прозрачност, открит диалог със служителите и демонстриране на яснота за бъдещето на бизнеса.

Най-добрите работодатели не престават да се вслушват в мнението на своите служители, за да вникнат в тяхната гледна точка, да акцентират върху основните послания и ценности, и да подчертават значението на хората за компанията.

Тази година четири български компании са сред Най-добрите работодатели в Централна и Източна Европа - представителен офис на АстраЗенека UK Ltd. България, Шел България, Авенди и Макдоналдс България.

Тези компании доказват, че независимо от индустрията, в която работиш и независимо от икономическите трудности и непредвидимост на ситуацията, ангажираният екип и усилията да го запазиш такъв, се оказват ключови за бизнес резултатите на компанията, посочват от Hewitt.

Най-добрите работодатели за Централна и Източна Европа 2009/2010

Категория Малки компании

 

Категория Средни компании

 Категория Големи компании

Да припомним, че в края на миналата година от консултантската компания посочиха и най-добрите работодатели в България за 2009 г.

Тук може да видите имената на фирмите, които бяха отличени от Hewitt Associates.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Jack Bauer
# 0
12:06 | 11 June 2010
От работещите в Шел България и Макдоналдс България 70% получават заплати колкото да си пориват разходите за храна, ток и квартира, и може би някоя дрешка от китайския магазин и това е. Как може да се твърди че това са най-добрите работодатели у нас !?!?!?!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg