Белгия е на 5 място в ОИСР по мащаб на сенчестата икономика

1644
Белгия е на 5 място в ОИСР по мащаб на сенчестата икономика

Белгия заема пето място сред страните-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) по размер на сенчестата икономика спрямо националния БВП, като изостава по този показател единствено от Гърция, Италия, Испания и Португалия, информират в сряда местните медии.

Те се позовават на оценката на професора по икономика Фридрих Шнайдер от австрийския Университет Кеплер и на данните от сравнителното проучване за състоянието на „черния" пазар на труда, проведено по поръчка на ОИСР.

Общият обем от средства, циркулиращи в сенчестата икономика на Белгия, според изводите на Шнайдер, достигат 61 млрд. евро, или 17.9% от БВП. По оценка на икономиста, делът на сенчестата икономика спрямо БВП на страните от ОИСР ще достигне 14% през тази година.

Той обяснява този феномен с това, че, „завръщайки се към сенчестата икономика, хората се опитват да компенсират загубите, които са понесли в резултат на глобалната криза".

ОИСР е авторитетна международна организация, която подпомага процесите на обсъждане и намирането на ефективни решения на проблеми от обществено-икономическото развитие. Днес ОИСР обединява 31 държави с развити демократични институции и пазарна икономика, 70 държави са със статут на партньори, участвайки в много сфери от дейността на организацията.

Конвенцията по създаването на ОИСР бе подписана на 14 декември 1960 г. от 20 страни. По-късно членовете се увеличават с още 11 държави. С присъединяването на Естония, Израел и Словения към организацията, членовете ще достигнат 34.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg