Бензинът във Венецуела три цента за литър

2170
Бензинът във Венецуела три цента за литър

Поскъпването на цената на петрола до нови рекордни нива на световните стокови пазари не притеснява гражданите на Венецуела – страна, изключително богата на петрол и с политика на контролиране на цената му.

В страната бензинът е по-евтин от водата. Всъщност, там цената на ценното гориво е и най-ниска в света, като тя възлиза на около 7% от цената на литър бутилирана вода, както и около 4% от цената на литър мляко, сочи публикация на изданието BusinessWeek.

От 1998 г. насам Венецуела е замразила цената на бензина при ниво от около три щатски цента за литър. Това означава, че потребителите плащат около 12 щатски цента за галон, или около една тридесет и трета от това, което плащат щатските потребители на суровината за същото количество бензин.

Политиката на президента Уго Чавез обаче определено не е много евтина за страната му. През последното десетилетие, на фона на значителното поскъпване в цената на петрола до нови рекордни стойности, на които сме свидетели през тази година, значително се повишава и потреблението на петрол.

Към момента то възлиза на около 320 000 барела на ден, или около 14% от добиваното в страната количество, възлизащо на 2.3 млн. барела дневно. Контрабандата с евтин бензин към съседните страни като Колумбия, Бразилия и Тринидад допълнително натоварва страната, като количествата са в размер на десетки хиляди барела на ден.

Въпреки тези факти, потреблението на петрол на глава от населението във Венецуела е по-ниско от това в САЩ, като то възлиза на 23 барела на ден на хиляда души, в сравнение с 69 в САЩ, по данни на NationMaster.com.

Цената за това петролът да е евтин се очаква да възлезе на около 11 млрд. долара годишно под формата на субсидии за държавната петролна компания Petróleos de Venezuela. Това е близо два пъти повече, в сравнение с миналогодишните субсидии и до голяма степен се предопределя от силното поскъпване на петрола на международните пазари.

На този етап обаче президентът Чавез едва ли ще предприеме някакви непопулярни мерки, на фона на понижението на доверието към него с 20 процентни пункта от 2006 г. насам, както и заради предстоящите кметски избори през есента.

Венецуела не е единствената богата на петрол страна, която субсидира цената на суровината. Това е широко популярна практика и в арабските държави като Иран и Саудитска Арабия, със значително по-големи населения, като те се нареждат на второ и трето място в света по евтин бензин.

В Иран средната цена на галон бензин възлиза на 40 цента, докато в Саудитска Арабия цената на ценното гориво е 44 цента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg