Благосъстоянието в България скача четири пъти от началото на века

2669
Благосъстоянието в България скача четири пъти от началото на века

Благосъстоянието в България е се е увеличило близо четири пъти от началото на новия век досега, разкрива нов доклад на Credit Suisse.

Credit Suisse Wealth Report дава подробна информация за изменението на благосъстоянието в различните държави от 2000 година до днес. Данните за България показват, че за 2016 година общото богатство в страната е в размер на 87 милиарда долара, което се равнява на 14 824 долара на пълнолетен жител.

Това е сериозно подобрение спрямо 2000 г., когато средното благосъстояние на пълнолетен жител е било едва 3963 долара.

Подобрението се дължи както на нарастване на общото благосъстояние (равняващо се на 25 млрд долара през 2000 г.), така и на спад в броя на пълнолетните жители в страната. По втория показател през новия век се наблюдава постоянна низходяща тенденция – от около 6.2 милиона през 2000 г. до 5.89 милиона през настоящата година.

Подробната разбивка на данните обаче показва, че в последните години благосъстоянието в България намалява.

В първите години на новия век се наблюдава тенденция на стабилен растеж: в края на 2001 г. общото богатство в страната се измерва на 27 млрд. долара, през 2002 е 33 милиарда, а на следващата година достига 46 млрд долара.

Показателите продължават да се подобряват до 2007 година, когато общото благосъстояние достига 113 млрд. долара, или 18 454 долара на пълнолетен гражданин. Следващата година бележи краят на възходящата тенденция и слага началото на тригодишен период на спад.

2013 година е рекордна по отношение на благосъстоянието в страната, като общото богатство достига 116 млрд. долара, което се изразява в 19 368 долара на пълнолетен. Следващите три години отново са белязани от спад.

Къде сме спрямо другите

С брутен вътрешен продукт от 10 805 долара на пълнолетен член от населението, в момента България попада в графата на държавите с нисък среден доход, където се намират още близки до нас държави като Румъния, Сърбия и Босна и Херцеговина, а също и втората по-големина икономика в света – Китай. В по-горната графа „висок среден доход“ влизат страни като Унгария, Чехия, Естония, Чили и други.

Съседна Гърция е поставена в категорията „висок доход“, където се намират водещите страни по отношение на БВП и благосъстояние. Тук можем да открием държави като САЩ, Великобритания, Австралия, Германия, Канада и др.

Очаквано, Щатите водят убедително по отношение на общото богатство, с близо 84.8 трилиона долара. Когато става въпрос за средно благосъстояние на пълнолетен жител, Швейцария е безспорен номер 1 с 561 854 долара.

Следва Исландия с 408.5 хиляди долара, а САЩ се нарежда на трето място с близо 345 000 долара. Норвегия, Люксембург и Гренландия също преминават отвъд кота 300 000.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

02
# 0
13:11 | 23 November 2016
по невежа и дори глупаво смешна статистика не бях чел.Но това дори не е мажно.Важното е че не дава отговор на нищо.В САЩ които били водещи по благосъстояние -1 % от населението притежава почти половината активи в икономиката и на практика държавата.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg