Bloomberg: България с най-ускорен ръст на заплащането в ЕС

3335
Bloomberg: България с най-ускорен ръст на заплащането в ЕС

Ръстът на заплатите в България е най-ускорен сред страните в ЕС. Не работещите се облагодетелстват в най-голяма степен от това обаче, сочи публикация на финансовото издание Bloomberg.

След десетилетия в които компаниите плащаха на работниците си минимума, който държавата им позволяваше, правителството на страната удвои размерът на минималните заплати от нивата им по време на приемането в ЕС през 2007 година, се казва в анализ на Bloomberg.

Това накара бизнесът да повиши официалните заплати. Предприетите мерки доведоха до сериозен ръст на правителствените приходи от подоходни данъци.

До голяма степен тези мерки бяха в следствие на борбата на управляващите срещу сивата икономика, която заемаше около една трета от размера й, според неофициални данни.

Средната работна заплата в страната се е повишила до 868 лева през юни, спрямо 802 лева година по-рано, според официалната статистика.

Ръстът на заплащането с отчитането на инфлацията в България е 4.6% през тази година, което  поставя страната ни в челото по ръст на възнаграждение в ЕС, според данни на Hay Group.

„Ако плащам на работещ заплата от 1 000 лева на месец, но минималната заплата е 200 лева, то ще трябва да декларирам 200 лева. Но ако минималната заплата стане 400 лева, ще трябва да декларирам 400 лева“, коментира Георги Ангелов, главен икономист в „Отворено Общество“ пред финансовото издание Bloomberg. “Повишаването на минималната заплата кара бизнеса да изважда по-голяма част от заплатите на бял свят“, допълва още икономистът.

Според изследване от 2012-та година, направено от Фридрих Шнайдер от Johannes Kepler University в Линц и Андреас Буен от Utrecht University размерът на „сивата икономика“ е около 35% от официалния БВП на страната.

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в България е едва 45% от средния в ЕС. Целта на правителството с повишаване на минималната заплата е да приведе стандарта на живот в страната в по-голяма степен до средния за съюза.

Минималната заплата в страната се е повишила от 180 лева през 2007 година до 380 лева към юли тази година.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg