Борис Тадич е най-бедният на Балканите

1731
Борис Тадич е най-бедният на Балканите

Когато става въпрос за движимо и недвижимо имущество на президентите от страните на бивша Югославия, новоизбраният президент на Хърватия Иво Йосипович "изпреварва" повечето лидери. Зад него се нареждат президентите на Македония и Черна гора - Георги Иванов и Филип Вуянович.

Президентът на Сърбия Борис Тадич е единственият от всички държавни глави от страните на бивша Югославия, който нема къща или апартамент на свое име и за разлика от много народни представители няма дори и собствен автомобил, пишат сръбските медии. На банковата сметка на сръбския президент има само 50 000 евро, които получил от родителите си, след продажба на собствения им апартамент.

Парите все още са на влог, а според сегашния пазар за недвижимите имоти в Белград Тадич с тези пари може да си взема едва една гарсониера от 22 кв.м. в центъра или едностаен апартамент от 50 кв.м. в крайните квартали. В сравнение с Тадич новоизбраният хърватски президент Иво Йосипович е направо Рокфелер, а по декларираното богатство останалите лидери на държавите от бивша СФРЮ "дишат праха му", обясняват още сръбските медии.

Своите правни умения Йосипович от "предпрезидентския етап" на своя живот много умело е обърнал в пари и от там годишно е заработвал поне по 60 000 евро. Съпругата му Таня, която също е професор по право попълва домашния бюджет с още 137 000 евро. На банковата си сметка Иво Йосипович има 300 000 евро и освен това е собственик на апартамент. Семейство Йосипович разполага с четири огромни апартамента и кара леки коли "Мазда" и "Опел".

Президентът на Македония Георги Иванов по декларираното богатство с малко изостава от своя хърватски колега. Той разполага с имот (земя) в Скопие на стойност 24 195 евро и кара "Тойота от 2007 г. на стойност от приблизително 12 700 евро.

На банковата си сметка има 31 145 евро и 204 222 денара. Иванов е декларирал още 4 млн. денара (близо 55 000 евро) от продажбата на апартамент. Съпругата му Мая е собственичка на апартамент в Скопие, чиято стойност е около 80 000 евро.

Президентът на Черна гора Филип Вуянович, очевидно не се притеснва от гледна точка на жилище. Той е декларирал недвижимо имущество: вила в Сутомор и два апартамента в подгорица. Освен заплатата си от 1800 евро Вуянович няма други приходи и не притежава други недвижими имоти.

По своята скромност Тадич се приближава към Желъко Комшич, председателстващият Босна и Херцеговина. Той получава заплата от 1000 евро, разполага с апартамент на стойност от близо 37 000 евро. А в декларацията е посочил, че дължи 70 000 евро.

Интересното е, че Словения е единствената държава от бивша Югославия, която не декларира имотното състояние на своите държавници, подчертават сръбските медии.

От словенската антикорупционна комисия обясняват, че президентът Данило Турк, както и неговите колеги са депозирали своите декларации за имотното си състояние , но според законите на държавата, те не може да бъдат публикувани.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg