Бруней първа в класацията по доход на човек от населението в Азия

1346
Бруней първа в класацията по доход на човек от населението в Азия

Бруней е класирана на първо място сред най-богатите азиатски икономики по показателя доход на човек от населението, сочи изследване, изнесено от Азиатската Банка за Развитие.

По този показател страната е била с 13 пъти над средния за страните от региона доход, възлизащ на 20 432 хонгконгски долара (2 621 щ. д.) и над 40 пъти средното за Непал, която заема последното място в направената класация, сочат още данните.

До голяма степен за доброто й представяне са съдействали значителните запаси от петрол. Бруней е следвана от Сингапур, Макау, Хонг Конг и Тайван в челото на класацията.
Дъното на класацията традиционно се оглавява от страни като Непал, Бангладеш, Камбоджа, Лаос и Индия.

Изследването е направено сред 23 държави в азиатския и тихоокеанския регион, като изключва Япония, Южна Корея и Източен Тимор.

Индия, която е една от най-бързо развиващите се световни икономики, е била с доход от 12 090 хонгконгски долара на човек от населението (1.551 долара), все още е с под средния за региона подобен показател, както и зад страни като Пакистан и Шри Ланка, сочи проучването.

Китай обаче е с над средния за страните показател, възлизащ на 23 267 хонгконгски долара (2 986 щ. д.).

Жителите на Хонг Конг са били тези с най-висок жизнен стандарт сред страните от региона, до голяма степен предопределено от факта, че те са харчили най-много. Следващи по този показател са Тайван и Бруней.

По отношение на разходите, правени от потребителите, жителите на Китай и Индия са били с под средните за региона, показва още направеното проучване.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg