Дания е най-развитата в мрежово отношение страна в света

1013
Дания е най-развитата в мрежово отношение страна в света

Дания е най-развитата в мрежово отношение страна в света, следвана от Швеция и Швейцария, а България се изкачва на 68-а позиция, според Индекса за мрежова готовност, съобщават от "Cisco - България".

Данните от индекса са в Световния доклад за информационните технологии 2007-2008, разпространен по време на Световния икономически форум в Женева, предаде БНР.

Сред първите десет страни са и Република Корея (9-та позиция), и САЩ (4-та позиция), които отбелязват най-значителен ръст (изкачвайки се съответно с 10 и с 3 позиции нагоре спрямо миналата година).

Успешният опит на Скандинавските държави, Сингапур, САЩ и Корея показва, че последователните усилия и визията на правителствата за важността на ИКТ (информационните и комуникационни технологии), комбинирани с фокуса върху образованието и иновациите, са от ключово значение не само за развитието на мрежовата готовност, но и полагат основата за устойчиво развитие, пишат редакторите на индекса.

Докладът се публикува за седма поредна година и включва 127 страни. Индексът за мрежова готовност (Networked Readiness Index -NRI), използван в доклада, измерва степента на подготвеност на страните за използването на информационни и комуникационни технологии в три области: общ бизнес, регулация и комуникационна инфраструктура и готовност на трите най-ключови групи потребители - крайни клиенти, бизнес и правителство, да се възползват от информационните технологии.

Според данните Румъния е на 61-во място по този индекс, Турция - 55-то място, Македония - 83-то, Албания - 108-мо място.

Страните от Централна и Източна Европа създават 3% от световния Брутен вътрешен продукт, в нашия регион са 6% от потребителите на интернет и притежателите на мобилни телефони, пише в доклада.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg