Дания генерира най-голям дял от БВП от чисти технологии

2616
Дания генерира най-голям дял от БВП от чисти технологии

Дания генерира най-голям дял в света от държавните си приходи от производството на вятърни турбини и други зелени технологии, според доклад, цитиран от AP.

САЩ бързо развива сектора на чистите технологии, но нито една страна не може да се сравни с темпа на растеж на Китай според същия доклад.

Производството на зелени технологии в Китай нараства със забележителните 77% годишно, според доклада, който е възложен от World Wildlife Fund (WWF) и резултатите от който, официално ще бъдат обявени днес в Амстердам.

Дания, която е дългогодишен лидер при вятърната енергия, генерира 3.1% от своя БВП от технологии, свързани с възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност, или около 6.5 млрд. евро, се казва в доклада.

Китай е най-големият производител на подобни технологии в парично изражение, като те съставляват 44 млрд. евро, или 1.4% от БВП на страната.

САЩ се нарежда на 17 място в производството на чисти технологии с 0.3% от БВП, или 31.5 млрд. евро, но темпът на растеж на този сектор е 28% годишно от 2008 г. насам.

Докладът е изготвен от базираната в Германия консултантска компания Roland Berger Strategy Consultants. Компанията е събрала данни за 38 страни от енергийни асоциации, доклади на банки и брокерски къщи, презентации на инвеститори, Международната агенция за енергия и редица други източници.

След Дания и Китай челната петица на петте най-големи производители на чисти технологии като процент от БВП се оформя от Германия, Бразилия и Литва, според доклада.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg