Държавите с най-много празници

14544
Държавите с най-много празници

Навлизаме в най-празничния сезон от годината. По този повод от CNBC са класирали държавите, които имат най-голям брой официални почивни дни в света. Списъкът е въз основа на проучване на Mercer, в което са изследвани практиките в 62 държави.

Вижте 10-те държави, в които има най-много празници плюс интересни подробности за отпуските и други условия на труд:

Швеция

Празници: 25

Национални празници: 11

В Швеция служителите имат 18 дни годишен отпуск, който могат да ползват, ако имат 9 месеца трудов стаж и поне 25 дни на съответното място.

Със закон са определени 11 часа почивка между отделните смени. Има лимит на извънредните часове, които един човек може да положи – 50 часа.

Националните празници са отбелязани с червено на календара и са неработни дни. Честа практика е да се затваря още на обед в деня преди празника.

Безработицата е едва 6.9%, което е доста под средното за ЕС (9.8% към октомври). В Швеция са базирани някои гиганти като Ikea, H&M и Ericsson.

Люксембург

Празници: 25

Национални празници: 10

Люксембург се счита за най-богата държава в Европа, нейният БВП е равен на над 2.5 средният за Европа ЕС.

Служителите имат право на 25 дни отпуск, ако имат 1 година трудов стаж. Ако служител работи на национален празник, той/тя трябва да получи три пъти стандартното заплащане за деня.

Високите стандарти на живот и репутацията на данъчен рак са привлекли в Люксембург компании като ArcelorMittal, Skype и eBay, които са установили там своите главни квартири.

Гърция

Празници: 25

Национални празници: 12

След като имате трудов стаж от 12 години (или 10, ако е при един работодател) вие получавате 25 дни годишен отпуск. Гърците имат втори най-голям брой на почивни дни на година (национални празници плюс други празници и дните около тях) – 37.

Щедрите почивни дни са проблем между Гърция и МВФ.

Миналия месец безработицата в Гърция удари рекорда от 18.4%.

Франция

Празници: 25

Национални празници: 11

Франция е най-голямата икономика в топ 10.

Французите имат 5 седмици платен отпуск. Повечето вземат отпуската си през юли или август. По това време цели главни улици се опразват, а бизнесът страда. Служители, които са били на ръководен пост 3 години в една компания имат право на „творчески отпуск“ от 6 до 11 месеца.

В изследване на Reuters/Ipsos е установено, че французите са нацията, която най-често се възползва от всичките си почивни дни. Около 90% от французите казват, че са си използвали всички възможности за отпуска, спрямо едва 57$ от американците и 33% от японците.

Финландия

Празници: 25

Национални празници: 10

Във Финландия действа една от най-широкообхватните социални системи.

Служителите имат 5 седмици платен отпуск.

При раждане на дете родителите имат право на 9 месеца платен отпуск и 2 години неплатен отпуск. Служителите могат да вземат неплатен отпуск за следване, който може да бъде в продължителност от 2 до 5 години.

През 2008 г. Финландия влезе в новините, когато депутат предложи да се въведе една седмица отпуск за „любов“ с цел да се намали броя на разводите в страната.

Дания

Празници: 25

Национални празници: 9

Дания присъства в почти всички класации за най-добро място за живеене.

Служителите трябва да имат почивка от поне 11 часа педи да започне следващата им смяна и не могат да работят повече от 6 дни в седмицата.

Годишният отпуск е 25 дни. Има добри условия за млади родители – майката и бащата могат да си разделят 52 седмици отпуск помежду си, макар че не могат и двамата да ползват отпуска пи едно и също време.

Въпреки това, Дания е една от страните, в които е най-лесно да ви уволнят. Могат да ви уволнят по много причини, а обезщетение се изплаща само, ако служителят има трудов стаж от не по-малко от 12 години.

Боливия

Празници: 25

Национални празници: 12

Това е единствената неевропейска държава, която влиза в списъка, макар да е една от най-бедните държави на континента си, с над 60% от населението, живеещо под прага на бедността.

Платеният отпуск е 25 дни на година. Ако служител е работил над 10 години в една и съща фирма има право на 30 дни.

12-те национални празници са нормални на фона на тези в Европа, но са значително по-малко от тези в съседна Колумбия, която е на първо място в света с 18 празника.

Боливийските служители не се славят с особено трудолюбие. През февруари страната влезе в световните новини, след като бе предложено да се дава бонус на служителите за това, че са дошли навреме на работа.

Австрия

Празници: 25

Национални празници: 13

Виена е най-доброто място за живот, според Mercer.

Забранено е служителите да работят по повече от 5.5 дни на седмица. Платеният отпуск е 25 дни.

Бащите имат право на отпуск по бащинство до 36 месеца (но не могат да го ползват в същия момент, в който майката е в майчинство).

Някои австрийци в момента се притесняват, че отварянето на работния пазар за източно европейци ще намали високия жизнен стандарт в страната.

Полша

Празници: 26

Национални празници: 11

Полша е единствената източноевропейска държава в списъка.

Платеният отпуск е 20 дни при трудов стаж от поне 9 месеца и 26 дни при стаж над 10 години. Поляците обаче предпочитат да работят на Запад.

Безработицата е 11.8%, а преди 7 години тя ба на ниво над 20%.

Поляците, работещи в Германия са изпратили 1.5 млрд. долара в Полша през 2010 година, а тези във Великобритания са изпратили над 1,05 млрд. долара. Като цяло полските емигранти са вкарали в страната си над 22 млрд. долара за последната година.

Великобритания

Празници: 28

Национални празници: 8

Страната е на първо място в света по брой празници.

Дали обаче тези дни ще бъдат почивни не е много сигурно, защото зависи от политиката на съответната компания и от договора на служителя. Някои компании включват празниците в общия годишен отпуск и така служителите във Великобритания в крайна сметка, ползват по-малко почивни дни от тези в други държави.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

dimo milev
# 0
16:02 | 15 February 2012
vizte popskia kalendar
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg