Държавите с най-ценните енергийни резерви в света

24473
Държавите с най-ценните енергийни резерви в света

Политиците и природозащитниците обичат да говорят за възобновяеми енергийни източници, но в днешния свят изкопаемите горива все още доминират. С развитието на технологията в последните години недостижими преди време петролни и газови резерви като шистов газ, се превърнаха в сериозни източници за индустрията.

Използвайки дата от статистическия преглед British Petroleum на световните енергийни ресурси за 2013 г. от Business Insider са изчислили кои са страните с най-големи резерви в трите ключови категории изкопаеми горива — петрол, въглища и природен газ.

При изчисляването на общата стойност на резервите са използвани актуалните световни цени. За петрол е използвана цената на петрола от сорта Брент. За природния газ е използвана средната цена на BP за 2013 г. в Япония, САЩ и Германия. За въглищата е използвана цената на Световната банка за 2013 г. за австралийски въглища, която по принцип се използва за бенчмарк за световните пазари.


Данните не могат да претендират за абсолютна точност, но пък разкриват кои страни имат най-големи енергийни ресурси. С разрастването на икономики като Китай и Индия и намаляването на добива на изкопаеми горива, тези резерви ще бъдат все по-важни.

15. Казахстан

30 млрд. барела доказани петролни резерви (#12)

1.29 трлн. куб. м доказани резерви от природен газ (#22)

33 600 млн. тона доказани резерви въглища (#8)

Оценяват се на 6.8 трлн. долара по настоящи цени

Казахстан произвежда около 1.64 млн. барела петрол на ден. Производството продължава да нараства в последните години благодарение на разработването на няколко огромни петролни полета. В Казахстан се правят сериозни инвестиции, откакто страната стана независима през 1991 г., които спомогната за разработването на тези полета. В момента Казахстана обновява петролопроводната си мрежа си, за може да транспортира по-големи количества петрол, основно за Китай.

14. Нигерия

37.2 млрд. барела доказани петролни резерви (#10)

51.5 трлн. куб м доказани резерви природен газ (#9)

Оценяват се на 6.8 трлн. долара по настоящи цени

Нигерия е най-големият производител на петрол в Африка и четвъртият най-голям износител на втечнен природен газ в света. Страната също така разполага с най-големите газови резерви в Африка, но производството е ограничено поради нестабилността. Там ежедневно има проблеми с доставките, като в някои дни се губят по 500 000 барела на ден. Кражбата на петрол, остарялата инфраструктура и лошата поддръжка са също сериозни проблеми в местния енергиен сектор . Международни компании като Shell, ExxonMobil и Chevron имат дялове в нигерийския енергиен сектор и имат подготвени сериозни проекти в следващите години.

13. Австралия

3.9 млрд. барела доказани петролни резерви (#25)

3.76 трлн. куб м. резерви от природен газ (#11)

76 400 млн. тона доказани резерви от въглища (#4)

Оценяват се на 9 трлн. долара по настоящи цени

Австралия е богата на доходоносни суровини, като изкопаеми горива и уран. Тя е нетен износител на изкопаеми горива и изнася над 70% от общия си енергиен добив. Политическата стабилност, прозрачността и близостта й до Азия я правят много атрактивна за чуждестранните компании.

12. Туркменистан

0.6 млрд. барела доказани петролни резерви (#28)

17.5 трлн. куб. м доказани газови резерви (#4)

Оценяват се на 9.7 трлн. долара по настоящи цени

Въпреки огромните газови резерви добивът на газ в Туркменистан е ограничен заради недостатъчната инфраструктура по отношение на тръбопроводите. Страната се опитва да реши този проблем като създаде по-благоприятна среда за бизнеса, която позволява на чуждестранни компании да създава смесени компании с местните държавни петролни и газови дружества.

Вижте още: Най-големите страни производителки на петрол 

11. Кувейт

101.5 млрд. барела доказани петролни резерви (#6)

1.78 трлн. куб м. доказани газови резерви (#18)

Оценяват се на 11.8 трлн. долара по настоящи цени

Въпреки че разполага с втората най-малка площ сред страните от ОПЕК, Кувейт изнася третото най-голямо количество петрол, което прави страната десетият най-голям петролен производител в света. Кувейтската икономика зависи от износа на петрол, който съставлява почти половината от БВП на страната. Целият петролен сектор е собственост на държавата, където има конституционна забрана за чужда собственост. Наскоро в Кувейт започнаха да разработва и газови полета, за да диверсифицират икономиката си.

10. Китай

17.3 млрд. барела доказани петролни резерви (#14)

3.09 трлн. куб м доказани газови резерви (#13)

114 500 млн. тона доказани резерви от въглища (#3)

Оценяват се на 13.2 трлн. долара по настоящи цени

Като най-многолюдната страна и бързо развиваща се икономика, Китай е най-големият енергиен потребител и производител в света. Размерът на нейния пазар направи страната изключително влиятелна в световната енергийна търговия. Производството на природен газ в Китай нараства, но въглищата си остават основният енергиен източник. В момента на Китай се дължи близо половината от световното потребление на въглища.

9. Обединени арабски емирства

97.8 млрд. барела доказани петролни резерви (#7)

6.09 трлн. куб м. доказани газови резерви (#7)

Оценяват се на 13.8 трлн. долара по настоящи цени

ОАЕ в момента добива средно по 2.8 млн. барела суров петрол дневно, което е осмото най-голямо количество в света. ОАЕ също така е топ 20 на най-големи производители на природен газ. Няколко проекта, които се разработват в момента, биха могли да увеличат добива на природен газ, но нарастващото местно потребление означава, че това може да не доведе до повече приходи от износ. ОАЕ прогресира в диверсифицирането на икономиката си, като развива туризма и производствения си сктор.

8. Катар

23.9 млрд. барела доказани петролни резерви (#13)

25.06 трлн. куб м доказано газове резерви (#3)

Оценяват се на 16.4 трлн. долара по настоящи цени

Катар процъфтява в последните години благодарение на силното представяне на енергийния сектор. Той е най-големият износител на втечнен природен газ в света и е спечелил 55 млрд. долара от износа на петрол през 2012 г. или приблизително 60% от всички приходи на страната. Разработването на нови газови полета и други проекти може да увеличи производството на Катар още повече.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Христов Христосков
# 0
19:02 | 15 February 2014
По принцип има различни видове въглища. Едните са с високо качество и енергийна стоиност. Може това да прави разликата, но силно се съмнявам.
Станислав
# 1
11:02 | 15 February 2014
157 млн. тона доказани резерви от въглища (#2) Русия 479 млн. тона доказани резерви от въглища (#15) Венецуела Как така Русия със 157 млн. тона е втора, а Венецуела със 479 е петнадесета?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg