Държавите с най-високи данъци

4082
Държавите с най-високи данъци

Покрай дебата за данъците в САЩ, финансовото издание Investopedia направи сравнение на данъците в различни държави по света.

Оказва се, че данъците в САЩ като процент от БВП са сред най-ниските в света. Сравнението е важно, защото БВП е паричната стойност на продуктите и услугите в една държава и дава представа за здравето на икономиката.

САЩ се нареждат на 26-то място сред 28-те големи държави по размера на данъците.

Вижте в кои държави плащат най-много данъци:

Дания

Приходи от данъци като процент на БВП: 48.2%

Защо данъците са толкова високи:

Публичният сектор тук е един от най-големите - в него работят 30% от служителите на пълен работен ден в страната. За сравнение - в САЩ едва 8% от служителите на пълен работен ден са заети в публичния сектор.

Колкото по-голям е този сектор, толкова по-високи данъци са нужни, за да се поддържа той.

Швеция

Приходи от данъци като процент на БВП: 46.4%

Защо данъците са толкова високи: В Швеция се отделя голямо внимание на социалните услуги - секторът на здравеопазването получава стабилни субсидии от държавата, както и образователният, гарантират се пенсиите са всички граждани.

Швеция е известна с изключително семплите си данъчни декларации - гражданите трябва само да изпратят един смс на данъчните служби на година.

Италия

Приходи от данъци като процент на БВП: 43.5%

Защо данъците са толкова високи: В Италия се харчи много за социални услуги. За пенсии се дава 14% от БВП на страната, което е най-високият процент в ОИСР. Очаква се процентът на данъци от БВП да се увеличи, тъй като в момента налозите се вдигат, за да се подпомогне бюджета на страната.

Белгия

Приходи от данъци като процент на БВП: 43.2%

Защо данъците са толкова високи: Системата на здравеопазването излиза много скъпо на Белгия. В конституцията е записано, че всеки гражданин има право на здравни услуги.

Финландия

Приходи от данъци като процент на БВП: 43.1%

Защо данъците са толкова високи: И тук здравеопазването и социалните услуги са много щедри и съответно излизат скъпо.

Финландското правителство харчи много и за образователната система, която се счита за една от най-добрите в Европа.

Сред държавите с високи данъци се нареждат още Австрия, Франция, Норвегия, Холандия, Унгария, Германия, Испания и Япония.

Посетете и нашата страница във Facebook 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg