Десет изобретения променили света

7697
Десет изобретения променили света

26 юни е професионален празник на изобретателите и рационализаторите. Денят е повод да припомним онези изобретения от миналото, без които нямаше да ги има много от съвременните открития.

1. Писмеността. Човечеството е търсело способ за предаване на информацията от незапомнени времена. Първобитните хора са обменяли информация с помощта поставени по определен начин клонки, стрели, с дим от огън и т.н. Пробивът в развитието настъпил с появата на първите форми на писменост преди около 4000 г. преди Н.е.

2. Книгопечатането. То е изобретено от Йохан Гутенберг през XV. Благодарение на него в Германия се появява първата в света печатна книта - Библията. Изобретението на Гутенберг проправя пътя на епохата на Възраждането.

3. Циментът. Този материал или по-точно група материали с общи физически свойства е извършил истинска революция в строителството. Какво ли не са опитвали древните строители, за да увеличат здравината на строежите си. Китайците, например, са използвали лепкава оризова каша в разтвора, спояващ каменните блокове на Великата китайска стена. Едва през XIX строителите са се научили да приготвят цимент.

4. Микроскопът. Първият микроскоп с две две лещи е изобретил холандският оптик З.Янсен през 1590 г. Първите микроорганизми е видял със собствено изготвен микроскоп средата на XVII век известният холандски изследовател- натуралист Антони ван Левенхук. Той съоръжил микроскопа си със саморъчно шлифована леща, която увеличила микробите 300 пъти. Според легендата след като Левенхук разгледал под микроскоп капка вода, той започнал да пие само чай и вино.

5. Електричеството. До не много отдавна на планетата хората са спели по 10 часа в денонощието, но с появата на електричеството започнали да прекарват все по-малко време в постелите. Виновник за електрическата "революция" е Томас Алва Едисон, създал първата електрическа лампа.

6. Телефонът. Първият в света телефон, който веднага бил наречен чудо на чудесата, е създал бостънският изобретател Александър Бел. На 10 март 1876 г. ученият позвънил в приемната станция на своя помощник, който ясно чул в слушалката: Мистър Уотсън, моля, елате тук, трябва да си поговорим. Бел побързал да патентова изобретението си и след няколко месеца телефонът вече се появил в хиляди домове.

7. Фотографията и киното. Перспективата за изобретяване на устройство, способно да предава изображение, не давала покой на няколко поколения учени. Още в началото на XIX Жозеф Ниепс пренесъл изглед от прозореца на своята работилница върху метална пластина с помощта на камера обскура. Луи-Жак Дагер усъвършенствал изобретението през 1837 г. Свой принос в изобретяването на киното е дал и неуморният изобретател Томас Едисон. През 1891 г. той създал кинетоскоп - апарат за демонстрация на фотографии с ефекст на движение. Именно кинетоскопът вдъхновил братята Люмиер за създаване на киното. Първият киносеанс се е състоял през декември 1895 г. в Париж на булеварда на Капуцините.

8. Радиото. Споровете за това кой е изобретил радиото продължават до днес - дали руският изобретател Александър Попов или Гулиелмо Маркони. Първият радиоприемник е патентовал италианският радиотехник Маркони.

9. Телевизията. Телевизията се появи и разви благодарение на усилията на много изобретатели. Един от първите в тази верига е професорът от Петербургския Технически университет Борис Розинг, провел през 1911 г. първата успешна демонстрация за предаване на изображение от разстояние върху стъклен екран чрез електронно-лъчева тръба.

10. Интернет. Световната мрежа, омотала милиони хора на цялата планета, заплита през 1989 г. британецът Тимъти Джон Бърнърс-Ли. Създателят на първия уеб-сървър, уеб-браузър и уеб-сайт е можел да стане най-богатият човек в света, ако своевременно бил патентовал изобретението си. В резултат светът се сдобива с Мрежата, а създаделят й - с рицарско звание, орден на Британската империя и Технологична награда от 1 милион евро.

Изтоник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Борислав
# 0
11:06 | 29 June 2010
А огъня? Ралото? Ножа? Мотиката?
dasdas
# 1
18:06 | 26 June 2010
Благо, не автомобилите, ами парния двигател и ДВГ. Компютъра, барута!, да приемем и че към микроскопа се смята и телескопа.
Благо
# 2
16:06 | 26 June 2010
ами автомобилите................................
!!!!!
# 3
15:06 | 26 June 2010
За другите неща незнам, но за цимента не съм съгласен, римланите са го открили! След разпадането на Римската империя цимента изчезва, през 19 век се открива пак, ново е добре забравеното старо!
Джон Атанасов
# 4
14:06 | 26 June 2010
А компютърът??? Без него и интернет нямаше да има ... да не говорим, че вече почти всичко е обвързано с компютри.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg