Десетте най-дълги магистрали в света

63369
Десетте най-дълги магистрали в света

По-голямата част от десетте най-дълги магистрали в света се намират в САЩ, включително и най-дългата - Pan American.

Вижте кои са те:

Pan American


Тя представлява огромна магистрална система и е най-дългата магистрала в света, простираща се на дължина от около 48 000 км.

Съставен от свързвани помежду си магистрали, този грандиозен проект минава през повече от 20 страни в Северна и Южна Америка, с изключение на 100 км празнина по средата, намираща се между Панама и Колумбия. Това място е известно като Darién Gap.

Проектът за магистралата възниква през 1923 г., като се простира от Буенос Айрес в Южна Америка до Едмънтън в Северна Америка. Първата част е завършена до Мексико през 1950 г.

Това е и единствената държава, освен САЩ, която изгражда и финансира сама участъците от магистралата, преминаващи през нейна територия. Останалите страни от Централна Америка, през които минава тя, са построени с помощ от САЩ.

Highway 1, Австралия

Highway 1 в Австралия е втората по дължина автомагистрала в света и най-дългата национална магистрала. Тя обхваща 14 500 км и се състои от взаимносвързани пътища.

Highway 1 е вписана като национална магистрала през 1955 г. Маршрутът й минава през всички щати в Австралия, с изключение на Бризбейн и Дарвин, които не са пряко свързани.

Днес данните сочат, че по нея преминават повече от един милион души на ден.

Вижте още: Пътуване през най-дългия тунел в света

Транс-сибирска магистрала, Русия

Със своите 11 000 км това е третата по дължина магистрала в света. Тя се простира от Санкт Петербург до Владивосток в Русия.

Мегапътят се състои от седем федерални магистрали.

Trans-Canada, Канада

Нейната дължина е около 7 821 километра. Тя е четвъртата най-дълга магистрала в света и втората по дължина национална магистрала на планетата.

Строителството й започва през 1950 г. Открита е през 1962 г., въпреки че тротоарните и други строителни работи продължават до 1971 г. Общата сума на инвестициите достига около 1 млрд. долара.

Магистралата се простира от изток на запад и преминава през всички 10 канадски провинции, свързвайки всички големи градове в страната.

Golden Quadrilateral, Индия

Състои се от мрежа от магистрали, свързващи четирите основни индийски градове Делхи, Мумбай, Ченай и Колката.

Златният четириъгълник е петата най-дълга магистрала в света. Тя се простира на 5 846 км и е завършена през януари 2012 година.

Пътят може да се похвали с четири до шест платна по протежение на целия маршрут.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Мишо
# 0
18:01 | 25 January 2022
Пан американ не само че около 500.километра е двулентова, но и над 100 няма и асфалт, същото се отнася и за австралийската, Руската е асфалтирана от край до край като около 1000 е скоростен път, само едно за движение и аварийна лента, имаше филм по Дискавъри за тях
Dido
# 1
14:01 | 4 January 2017
Каква магистрала от 11 000 км в Русия бе? Там една магистрала нямат? Път да, но не и магистрала!
Иво
# 2
08:06 | 10 June 2016
В не малка част Пан - Американската магистрала си е двулентов път
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg