Когато ураганът „Санди“ удари източното крайбрежие на САЩ, една от най-купуваните стоки станаха консервите. От създаването им през 1809 г. от Никола Апер до наши дни, консервите са ценени не само заради свойството да запазват храните, но и заради сравнително ниската цена. Това обаче не се отнася до следващите странни и скъпи консерви:

10. Месо от кобра

Не е тайна, че в някои страни в Азия и Африка месото от змии се смята за деликатес. При това месото от кобра се цени особено много. Толкова, че цената на консервата е средно 14.5 долара.

9. Месо от крокодил със сос къри

Тази консерва може да бъде купена за около 11 паунда. Крокодилското месо се смята за деликатес в САЩ и Сингапур, а тази консерва се произвежда в Тайланд, изцяло за износ. В страната има цели ферми за крокодили, отглеждани за месо и кожа.

8.Бамбукови червеи

Те са особено ценени в Тайланд и цели ферми се занимават с нелесната работа по изваждането им от бамбуковите стъбла и консервирането им. Цената е около 3.50 паунда

7.Печен скорпион

В Китай не само ядат скорпиони, но и имат доста богати рецепти с тях. Казват, че на вкус били като скариди, но с лек горчив привкус. Така или иначе в Азия се смята, че месото от скорпион има лечебни свойства. Една консерва струва около 6 долара.

6. Кестени

Наричат понякога есента сезон на кестените. Особено много ги ценят французите. Те дори имат консерви от кестени със собствен сок, сладък сироп или бренди. Цената е около 28 долара.

5.Охлюви

Консервите от любимия на французите деликатес струват средно по 60 долара за една. Самото приготвяне е доста трудоемко: охлювите се вадят от черупките, чистят, овалват в подправки и се връщат обратно в черупката.

4. Гъши дроб

Цената на този деликатес е около 50 паунда за консерва. Консумира се задължително охладен, върху едва затоплено хлебче.

3. Китайскиечерни трюфели

Цената на трюфелите расте от година на година и неслучайно ги наричат златото в кулинарията. Най-достъпни остават китайските черни трюфели, просто защото реколтата там е по-изобилна от европейската.

2.Октоподи Abalone

Цената на тази консерва е цели 119.5 долара. Това мекотело се среща само във водите около Калифорния, Мексико и Япония и се смята за деликатес както консервирано, така и сурово. С консервирането се занимава компанията Calmex. За близо 120 долара получавате всичко на всичко три малки октопода с тегло под половин килограм. Наистина скъпо удоволствие.

1. Черен хайвер от есетра.

За 125 гр от най-елитният деликатес в света в Европа плащат по 5000 евро, а в Русия, където се произвежда, по 10 000 рубли. Заради цената черният хайвер от есетра е практически недостъпен за обикновените хора по света и остава привилегия на богатите.