Доходите на мениджърите на 20-те най-големи фонда възлизат на 658 млн. долара за 2006 г.

2900
Доходите на мениджърите на 20-те най-големи фонда възлизат на 658 млн. долара за 2006 г.

Доходите на фонд-мениджърите и инвестиционните банкери на 20-те най-големи щатски инвестиционни фонда са възлезли сумарно на 658 млн. долара за изминалата година, далеч превишавайки това на 20-те най-високоплатени изпълнителни директори на щатски компании в размер на 145 млн. долара, сочи изследване на списанието Forbes.

Джеймс Симънс, който притежава около 40% от Renaissance Technologies, оглавява класацията с доход в размер на 1.5 млрд. долара, което е с близо 850 млн. долара повече от най-добре платения изпълнителен директор на Apple - Стив Джобс.

69-годишният Симънс, който по образование е математик-физик и е служил във Виетнам като дешифровчик на кодове, е основал компанията Renaissance през 1982 година и ръководи два хедж-фонда.

Той е изкарал 1.1 млрд. долара от фонда Medallion, който е отбелязал доходност в размер на 44% през изминалата година, на фона на едва 14 за широкия S&P 500, като фондът е бил с активи на стойност 6.4 млрд. долара.

Причината за високата комисионна е фактът, че фондът му таксува инвеститорите с 20% от печалбата, както и 2% от общата стойност на активите на година.

Другият му фонд - Renaissance Institutional е регистрирал доходност от 21% през изминалата година, при обща стойност на активите в размер на 9.1 млрд. долара. От него той е събрал около 395 млн. долара.

Втори в класацията се нарежда Т. Пикенс с доход от 1.1 млрд. долара за изминалата година от дела му в размер на 46% от фонда BP Capital, който също управлява два фонда.

Третата позиция е за Стивън Шварцман, изпълнителен директор и съосновател на частния капиталов фонд Blackstone Group. С дела си от 39% в Blackstone, който оперира както с инвестиционни фондове в акции, така и с такива в недвижими имоти, Шварцман е спечелил 940 млн. долара за изминалата година, като през настоящата доходът се очаква да превиши 1 млрд. евро.

Високите доходи за инвестиционните фондове през последните години се предопределяше от ръста на световните финансови пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg