Едно яйце - в Париж 26 ст., у нас 40 ст.

2052
Едно яйце - в Париж 26 ст., у нас 40 ст.

В Париж яйцето се продава за 26 стотинки, в Берлин струва 28, а в Брюксел - 30 стотинки. Защо в България цената кръжи около 40, че дори 50 стотинки – отговор на този въпрос се опита да даде земеделският министър пред bTV.

„Тази цена на яйцата в България не е нормална,” коментира Мирослав Найденов. Фуражите и горивата са поскъпнали и за другите производители в Европа и не е нормално цената в българската ферма да е като тази в парижките хипермаркети, обясни министърът.

По думите Мирослав Найденов от високите цени на яйцата със сигурност не са щастливи кокошките. За ниските пенсии и заплати у нас това е голям удар, добави той.

Ако има картелно споразумение средствата, които са предвидени да компенсират инвестициите за изпълнение на новите изисквания на Брюксел ще бъдат спрени, каза още Найденов. По думите му за по-широките клетки и другите подобрения в птицефермите са били предвидени около 6,5 млн. лева, помощ за фермерите, които гледат кокошки-носачки.

„Ако причината е в търговските вериги ще има действия по отношение на тях,” увери Найденов.

Ако цените не паднат, пускат полския внос

„Ще отворим пазара за полските яйца и цената ще се нормализира веднага.” По думите му интересите на българския потребител са на първо място.

„Ако причината за поскъпването е в европейската директива за ощастливяването на кокошките, то би трябвало и яйцата във Франция да са по-скъпи,” отбеляза земеделският министър, контрирайки основния аргумент на производителите.

Пазарът определял цената според фермерите

„Пазарът определя цената на яйцата,” каза пред bTV Николай Тодоров, собственик на птицеферма. Според него в момента има спекула за повишаването на цената, но тя била следствие на новата европейска директива, която довела до спад в производството в европейски мащаб.

Заради влизането на новата директива броят на кокошките носачки у нас е намалял с 800 хил, каза още Тодоров.

Сред другите причини за поскъпването производителят посочи спирането на нелоялния внос на немаркирани яйца от Полша, поскъпването на фуражите с около 22%, скокът в цените на горивата.

По думите на Николай Тодоров в момента изкупната цена е около 28-29 стотинки на яйце. За сравнение преди година тя е била 17-18 стотинки.

Пробват пазара за Великден

Найденов смята, че ценовата спекула е свързана с Великден. „Пробва се пазара,” каза земеделският министър и добави, че ако производители и търговци не се вразумят държавата ще предприеме мерки, включително възобновяване на евтиния полски внос.

Ако има съмнения за картел ще бъде сезирана Комисията за защита на конкуренцията, увери министърът на земеделието и храните.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Maya
# 0
12:03 | 7 March 2012
В Атина (Гърция) 10 бр. яйца от търговска верига струват 1,79 евро, т.е. 1 яйце няма 18 цента, а обявената цена за Атина по ТВ беше 0,65 лв.
unhappy
# 1
12:03 | 6 March 2012
С "ще" трапеза не се пълни! И без проучване е ясно, че има картел. Просто да отварят вноса веднага, а не седмицата преди Великден за "прах в очите"".
Костадин
# 2
12:03 | 6 March 2012
В Германия едно яйце струва 22 ст.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg