Фондове, инвестиращи в Китай, с най-висока доходност за последната една година

854
Фондове, инвестиращи в Китай, с най-висока доходност за последната една година

Фондовете, инвестиращи в Китай, са най-добре представящите се към края на май за последната една година, сочат статистическите данни на Morningstar.

Водещата позиция по реализирана доходност се заема от китайския фонд Hang Seng China Focus, който е превърнал 1 000 долара, инвестирани преди година, в значителните 2 369 долара.

Това е и най-добре представящият се фонд за последните три години, като инвестираните за посочения период 1 000 долара са се превърнали в значителната сума от 3 723 долара.

Вторият най-добре представящ се фонд отново е китайски - Hang Seng China Focus II, при който инвестирани 1 000 долара са се превърнали в 2 174.

Двата китайски фонда значително изпреварват по доходност третия най-близък до тях - Allianz Global Investors RCM Malaysia, при когото сумата за една година се е превърнала в 1 752 долара.

Повишението на китайските индекси се предопределя от бурния ръст на икономиката на страната. В същото време до голяма степен то е и причина за наличието на 500 000 милионери в щатски долари, като около 30 млн. от населението на страната в размер на 1.3 млрд. души може да си позволи луксозни стоки.

Пътят обаче на развитието на китайската борса едва ли ще е само по "вода". Анализатори прогнозират сериозни сътресения, като вече станахме свидетели на първите такива. В края на февруари китайските индекси понесоха сериозни загуби в резултат на продължаващите ограничителни административни действия от страна на правителството.

На втората вълна от панически разпродажби и спад на индексите от достигнатите им в края на май рекорди станахме свидетели през последната седмица след увеличаване на данъка върху оборотите на борсова търговия от 0.1% на 0.3%.

Доста е възможно да станем свидетели и на по-нататъшни подобни сътресения в близко бъдеще, коментират специалистите.

В дъното на таблицата по доходност се намират фондовете, инвестиращи в Япония. Те съставляват шест от десетте най-зле представящи се фонда за последната една година, като всички от тях биха Ви донесли загуби.

На трета позиция от дъното на класацията е японският фонд BDT Invest Japan Smaller Companies, който е превърнал инвестирани в него 1 000 долара в едва 589 долара към края на месец май.

Най-зле представящият се инвестиционен фонд обаче не е бил такъв, инвестиращ в Япония, а в САЩ. Това според статистиката на финансовото издание Morningstar е Sicav Placeuro Global US Equities fund, който е превърнал инвестирани 1 000 долара преди 12 месеца в едва 459 към края на месец май.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg