Гърците работят най-много сред европейците

1345
Гърците работят най-много сред европейците

Европейската статистическа служба Евростат отчита, че през 2009 г. работещите европейци за 222.7 млн. души, т. е. с 1.9% по-малко спрямо втората половина на 2008 г. в резултат на икономическата криза. 145.5 млн. души са били трудещите се в еврозоната, което е спад 1.8%.

Въпреки това на фона на икономическия спад от 4.8%, данните са по-добри от очакваното, основно заради мерките за намаляване на безработицата и най-вече намаляването на работните часове.

Забелязва се и тенденцията хора с основно и средно образованите да губят работата си, докато търсенето на висококвалифицирани кадри да продължава да расте.

Сред хората с основно образование 4.9% са загубили работата си, 2.6% по-малко са работещите със средно образование, докато наемането на висшисти се е повишило с 3% за ЕС.

За разлика от последните две години, през които заетостта на пълно работно време непрекъснато се увеличаваше, през 2009 г. тя намалява с 0.7 часа. Гражданите на ЕС работят средно по 40.3 часа, а в еврозоната по 40 часа.

Най-много работят гърците (42 часа), чехите(41.6 часа) и австрийците (41.5), а най-малко-датчаните (38 часа).

Ние се нареждаме сред „работливците" с 40.3 часа и страната с най-ниска частична заетост (2.6%).

Източник: Utre.bg

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

.
# 0
00:11 | 11 November 2009
Тва ми е малко трудно да го повярвам :)))))
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg