Грузия е най-големият софтуерен пират в света

1313
Грузия е най-големият софтуерен пират в света

Софтуерното пиратство е струвало на технологичните компании повече от 50 милиарда долара в световен план през изминалата година, като Азия има най-голяма вина на загубите, сочат данните от доклад на Business Software Alliance (BSA).

Въпреки постиженията в борбата за защита на интелектуалната собственост, около 43% от софтуера, използван от компютрите по света през 2009 г., е бил пиратски, спрямо 41% за предходната година. Загубите от пиратството в световен мащаб възлизат на 51.4 милиарда долара през 2009 г., като 16.5% от тях са в Азиатско-тихоокеанския регион, сочат данните от годишния доклад.

Нарастването на злоупотребите се дължи най-вече на разрастването на пазара за персонални компютри в Бразилия, Индия и Китай, посочва базираната в Сингапур група.

Все пак, загубите миналата година са били с 3% по-малко спрямо 2008 г., докато нивото на софтуерното пиратство е паднало в 54 икономики, останало е същото в 38 от тях и е нараснало в 19 страни. Бангладеш има най-високо ниво на пиратството в Азия, следвана от Шри Ланка, Индонезия и Виетнам, като Китай и Индия също са сред големите софтуерни пирати. BSA обяви, че зад всеки 100 долара законни продажби на компютърен софтуер през 2009 г., са били продадени нелицензирани програми за 75 долара.

Бившата съветска република Грузия е най-големият пират в света, където 95% от използвания софтуер е нелегален. Страната е следвана от Зимбабве (92%), Бангладеш (91%), Молдова (91%), Армения и Йемен (90%). Най-ниско ниво на софтуерното пиратство има в Съединените щати (20%), следвана от Япония (21%) и Люксембург (21%).

Делът на пиратството у нас е 67%. 

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg