Хирурзи, директори и самолетни пилоти взимат най-много пари в САЩ

4222
Хирурзи, директори и самолетни пилоти взимат най-много пари в САЩ

Не само рок звездите и актьорите имат висок стандарт на живот. Както знаем, има престижни и не толкова престижни профресии.

Мъжкото издание Askmen.com публикува класация на десетте най-високоплатени професии в САЩ, като се позовава на данни на американското бюро на труда.

В САЩ има 25 професии, които осигуряват шестцифрен годишен доход. Това са: хирург (181 850 долара), анестезиолог (174 610 долара), гинеколог (174 610 долара), зъбен хирург (169 600 долара), лекар вътрешни болести (156 790 долара), зъбех техник (156 710 долара), ортодонтист (153 240 долара), психиатър (151 380 долара), главен изпълнителен директор (140 880 долара), мениджър в сферата на инженерството (140 210 долара), педиатър (140 000 долара), общ практикуващ лекар (137 980 долара), друг тип лекар (137 100 долара), самолетен пилот (134 090 долара), зъболекар (132 660 долара), педикюрист (111 130 долара), адвокат (110 590 долара), специалист в сферата на зъболечението (106 040 долара), квалифициран служител въздушен контрол (100 430 долара), маркетинг мениджър (100 200 долара), мениджър в сферата на природните науки (97 560 долара), мениджър продажби (96 950 долара), астроном (96 780 долара).

Осем от десетте професии в топ 10 са в сектора на медицината, за това изданието изключва някои от сходните медицински професии и в крайна сметка класацията на Askmen изглежда така:

Номер 10 – мениджър в сферата на природните науки
Годишен доход до: 97 560 долара
Обучение: 6 години

Тези мениджъри контролират работата на други учени като агрономи, химици, биолози и геолози. Работят в сферата на проучването и иновациите, фармацевтиката и др. Те често са собственици на консултантски или проучвателни фирми. Биват призовавани като ескперти по съдебни дела.

Бакалавърска диплома е абсолютно задължителна, а магистърската степен е желателна за издигане в службата. Много работодатели са съгласни да платят за квалификация на служителите си.

Номер 9 – Маркетинг мениджър
Годишен доход до: 100 020 долара
Обучение: между 4 и 6 години

Те работят във всички сфери на икономиката. Могат да отговарят за дейности като PR, развитие на марката, промоции и дори финансови анализи.

За да постигнете цифрата по-горе, трябва да имате добри комуникативни умения, лидерски качества и магистърска степен.

Номер 8 – мениджър в сферата на компютрите и информационните системи
Годишен доход до: 100 100 долара
Обучение: между 4 и 8 години

Много от тези мениджъри започват кариерата си като програмисти и анализатори на данни. Необходими са високи компютърни познания, повечето специалисти притежават магистърска, и дори докторска степен, в областта на компютърните науки или математиката, но практиката показва, че някои талантливи програмисти успяват да се издигнат и без много дипломи в джоба.

Номер 7 – квалифициран служител въздушен контрол
Годишен доход до: 100 430 долара
Обучение: 9 години

Те работят в екип и отговарят за насочването на самолетите и безопасното им кацане, излитане и тн. За получаване на квалификация се учи четири години, след което се работи три години на по-низша длъжност. След това можете да кандидатсвате за изпит. Изключения се правят само за тези с предишен опит в авиацията или военен опит. Издържалите изпита влизат в 12-седмична тренировъчна програма. Едва след като я приключат успешно, получават правото да направляват самолети.

Номер 6 – адвокат
Годишен доход до: 110 590 долара
Обучение: 7 години


Законите имат влияние над всички сфери на живота, затова има множество видове адвокатски дейности и високо търсене на тези услуги. Някои юристи се специализират в сфери като опазване на околната среда, строителство, търговия с ценни книжа, застраховане и др.

Номер 5 – зъболекар
Годишен доход до: 132 660 долара
Обучение: 8 години

В тази категория попадат общо практикуващи зъболекари, както и специалисти в сферата на зъбната хирургия или зъбните протези. Естествено, нужна е специална квалификация.

Номер 4 – самолетен пилот
Годишен доход до: 134 090 долара
Обучение: между 5 и 10 години

В САЩ законите не позволяват на пилотите да летят повече от 100 часа на месец. За да получиш квалификация, трябва да бъдеш над 18 години, да имаш над 250 часа полет и да вземеш някои основни сертификати. Изискванията на авиокомпаниите за граждански полети са: кандидатите да са над 23 години, да имат най-малко 1 500 часа като пилоти и да положат няколко теста пред Федералната администрация.

Не е задължително пилотите да имат университетско образование, но в последните години конкуренцията е толкова сериозна, че пазарът сам наложи това изискване. Един пилот трябва да има опит от 5 до 15 години (варира за различните компании), за да стане командир на полет.

Номер 3 – мениджър в сферата на инженерството
Годишен доход до: 140 210 долара
Обучение: 6 до 7 години

Те отговарят за планиране и управление на изследователска и производствени дейности. Магистърската степен е задължителна.

Номер 2 – главен изпълнителен директор на компания
Годишен доход до: 140 880 долара
Обучение: няма стандарт

Главният изпълнителен директор е най-високостоящият в компанията. Той обикновено заседава заедно с борд на директорите, но в по-малки по мащаб компании може да няма такъв борд.

Колко време е необходимо, за да се издигне един служител до изпълнителен директор, е спорен въпрос – понякога бързо, понякога може да са необходими до 30 години.

В корпоративния свят е необходима поне диплома за бакалавър, но има и изключения – най-известното такова е Бил Гейтс, който няма висше образование.

Номер 1 – хирург
Годишен доход до: 181 850 долара
Обучение: от 10 до 15 години

Да си лекар, както се убедихме, е много доходно, а най-доходно е да си хирург. Повечето хирурзи специализират в определена област, като сърдечна или мозъчна хирургия.

Медицината предлага чудесни възможности за заплащане, но и образованието не е евтино – повече от 80% от завършилите медицина в САЩ натрупват дълг по време на обучението си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...