Хонг Конг с най-много милиардери на човек от населението в света

3508
Хонг Конг с най-много милиардери на човек от населението в света

Хонг Конг заема първо място в света по брой на милиардери в щатски долара на човек от населението, според UBS AG. Броят им е 29 на население от 7 млн. души. В същото време един от всеки 50 души е милионер в страната, по данни за изминалата година.

До голяма степен причина за това е налагането на Хонг Конг като един от водещите световни финансови центрове. Общият размер на управляваните от инвестиционните фондови средства възлиза на 579 млрд. долара, което е три пъти повече, в сравнение с 2000-та година, според данни на комисията за финансов надзор в страната.

Фондовият пазар на Хонг Конг е шестият най-голям пазар в света към момента, на фона на 8-ото му място през 1997 година, като през изминалата година отне второто място от този в Ню Йорк като най-голям пазар за първични публични предлагания в света след Ню Йорк.

През януари икономиката на Хонг Конг бе определена като най-свободната в света за тринадесета година, според класацията на Heritage Foundation.

От 1991 година икономиката на страната регистрира бурен ръст, като до средата на 90-те години индексът Hang Seng се повиши близо осем пъти, достигайки най-високо ниво от 15 196 пункта.

През 1997 година, повлечен от азиатската криза, фондовият пазар в страната загуби близо 60% от стойността си само за една година.

Нов удар понесе икономиката на страната през 2003 година, след стотици случаи на заразени с "птичи грип", довели до затварянето на магазини, хотели, ресторанти, авиолинии и други учреждения за нормалното протичане на живота в страната.

Повлечени от загубите на икономиката собствениците на жилища загубиха до 2005 година близо две трети от своето богатство, в резултат на рязкото поевтиняване в цените на недвижимите имоти.

На помощ на Хонг Конг се притече китайското правителство, осигурило на базираните в Хонг Конг компании свободен достъп до китайския пазар.

Китайското правителство разреши и на повече китайски компании да се листват на хонгконгската борса, което даде допълнителен тласък за развитието на икономиката.

Въз основа на бурното развитие на фондовата борса на 7-и май, индексът Hang Seng отбеляза рекордна стойност от 21 076 пункта.

Към момента търгуваните на хонгконгската фондова борса китайски компании допринасят за близо 50% от пазарната й капитализация. Осем от 15-те най-големи компании от индекса Hang Seng са китайски.

През последните три години икономиката на Хонг Конк е нараствала средно със 7.6%, като БВП на човек от население възлиза на 37 385 долара.

Чрез първични публични предлагания на хонгконгската фондова борса е набран капитал в размер на 43 млрд. долара през изминалата година, на фона на 10 млрд. долара през 1997 година. В сумата е включено и набирането на капитал в размер на 16 млрд. долара от най-голямата китайска банка през изминалата година.

На фондовата борса в Хонг Конг е бил набран близо 71% от новия капитал на базирани в Китай компании.

Акциите на ICBC, както е известна най-голямата китайска финансова институция, са поскъпнали с 41%, до 4.32 хонгконгски долара към 8 май, в сравнение с цената от първичното публично предлагане, което направи китайската банка деветата най-голяма в света по пазарна капитализация компания.

През април на хонгконгската фондова борса бе реализирано и най-голямото за тази година IPO, отново на китайска банка - Citic Bank Corp. в размер на близо 6 млрд. долара.

До голяма степен обаче, славата на Хонг Конг се базира на невъзможността на чуждестранните инвеститори да купуват акции на китайски компании на фондовите борси в Китай. В тази насока с постепенното либерализиране на търговията в Китай съществува значителна опасност за борсата да бъде изместена от лидерската си позиция.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg