Индия е най-големият вносител на оръжие, според SIPRI

1581
Индия е най-големият вносител на оръжие, според SIPRI

Индия е най-големият вносител на оръжие по данни за периода 2006-2010 година, съобщи в понеделник Стокхолмският международен институт по изследване мира (SIPRI). Организацията публикува поредните данни за доставката на основни видове конвенционално въоръжение и военно оборудване, пише РИА Новости.

Базата данни на института обхващат периода от 1950 г. и за описване на тенденциите при международните военни доставки експертите му осредняват показателите за петгодишен период.

По данни на SIPRI на Индия се пада 9% от общия обем на глобална доставка на оръжие в периода 2006 - 2010 година, включително.

Най-големият доставчик на оръжие за Индия, според института, е Русия, която държи 82% в индийския внос за посочения период.

Като цяло челната петица в класацията на SIPRI се доминира от страни от Азия. Зад лидера Индия се нарежда Китай с 6% дял в общите международни доставки. В миналогодишния доклад на SIPRI (2005-2009 г.), Китай бяха на първо място, на когото се падаха 9% от световните доставки като цяло.

Най-големият доставчик на оръжие за Китай, според SIPRI, е също Русия, с дял от 84% от вноса през разглеждания период.

Третият най-голям вносител на оръжие и военна техника е Южна Корея, а зад нея се нарежда Пакистан, а челната петица се затваря от Гърция.

Експертът по програмата на SIPRI за доставка на оръжие Симон Веземан, коментирайки в прессъобщението по повод оповестените днес данни, отбелязва, че ръстът на индийския внос на основни видове конвенционално въоръжения се обуславя от редица фактори.

„Най-често говорим за конкуренцията между Пакистан и Китай, както и за въпросите около вътрешната сигурност", каза експертът.

В своя анализ от SIPRI сочат, че като цяло в регионите, за които се доставя оръжие, ситуацията през последните 10 години остава сравнително стабилна. Във времето от 2006 - 2010 г. основните региони-получатели на въоръжение са Азия и Океания. На тях се падат 43% от целия внос. Слд това е Европа с 21%, Близкият изток (17%), Америка (12%) и Африка със седем процента.

Стабилна остава и петицата на най-големите износители на въоръжение. През тази година, подобно и на миналата, начело са САЩ. Делът на страната в световния износ за периода 2006 - 2010 г. остава сравнително непроменен от предишния доклад на 30%. Зад Щатите са Русия с 23% от от всички световни доставки (24% в периода 2005 - 2009 г.). По-долу в списъка на SIPRI се нарежда Германия (11% от международните продажби), следва Франция (7%) и Великобритания (4 на сто).

Публикуваните днес данни в Стокхолм са част от материалите, които се готвят за публикация в ежегодния „SIPRI 2011", а поредното издание ще се представи през юни.

Стокхолмският международен институт за изследване на мира SIPRI е основан през 1966 г. в чест на 150-годишнината от мира на шведска земя.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

F1
# 0
14:03 | 14 March 2011
BRAVO TOVA E MNOGO DOXODEN BIZNES
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg