Къде гнездят инвеститорите

1396
Къде гнездят инвеститорите

Признатите в целия свят финансови центрове продължават да удържат своите позиции. Лондон оглави поредната класация на най-добрите градове на Земята за инвеститорите, която класация изготвиха от Deutsche Bank. В тройката на най-любимите места за инвеститорите влизат също така Ню Йорк и Хонконг, пише Interfax.

Списъкът на най-привлекателните градове за инвеститорите не търпи сериозни промени през последните три години, се казва в изследването:

1. Лондон

2. Ню Йорк

3. Хонконг

4. Сингапур

5. Токио

6. Чикаго

7. Цюрих

8. Женева

9. Сидни

10. Шанхай

Над две трети от световните активи на банките днес са съсредоточени във финансовите центрове на САЩ и ЕС. На тях се полагат около 75% от световния пазар на финансови услуги.

Близо две трети от капитализацията на световните фондови пазари е съсредоточена в пазарите на САЩ, ЕС, Япония, Хонконг и Сингапур. Макар тези центрове да продължават да доминират, показателите за капитализацията се свиват спрямо 2000 г., когато тя достигала 90% от общия обем.

Близо 75% от новите международни дългови емисии се пласират в Ню Йорк или в големите финансови центрове на Европа.

Спокойно може да се каже обаче, че конкурентите идват. Делът на публичните компании в страните от БРИК расте от едва 2% през 2000 г. до 22%, а близо половината от IPO са проведени в Китай. Делът на Азия в доходите от инвестиционно банкиране расте от 13% през 2000 г. до над 20% през 2009 г. В светлината на подобни дългосрочни тенденции натискът над традиционните финансови центрове ще расте, сочат от Deutsche Bank.

Въпреки всичко обаче Лондон, Ню Йорк, Хонконг и Сингапур ще си останат крепости на инвеститорите, се казва в проучването. „Но уверено можем да очакваме, че финансови центрове като Шанхай, Мумбай и Дубай и др. могат сериозно да укрепят позициите си в глобалния рейтинг през следващото десетилетие", смятат експертите от банката.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg