Къде живеят най-богатите?

8723
Къде живеят най-богатите?

Милионерите от Стария свят постепенно отстъпват позиции на тези от Новия. Според доклад на Boston Consulting Group, азиатският и техеокеанският регион са отбелязали най-голям ръст на богатите домакинства. Частното богатство в тази част на света се е повишило с 10.7% през изминалата година до 23.7 трилиона долара.

В противовес на това богатството на домакинствата от Западна Европа се е понижило с 0.4% през 2011 година поради кризата, до 33.5 трилиона долара.

Понижение е регистрирало богатството и на домакинствата от Северна Америка с 0.9% до 38 трилиона долара, сочат още изнесените резултати. Ето и класация на страните с най-много домакинства с благосъстояние от над 1 милион долара:

10. Бахрейн

Население – 1.3 милиона души

Процент на домакинства с богатство над 1 милион долара – 3.2%

В страната има над 8 000 домакинства с богатство над посочения праг. Страната разчита почти изцяло на износа на петрол, който осигурява 60% от икономиката й. Другите сериозни компоненти на икономиката са алуминият, строителството и финансите.

9. Тайван

Население – 23.2 милиона души

Процент на домакинства с богатство над 1 милион долара – 3.2%

В страната има цели 246 000 милионерски домакинства. Островната държава разчита основно на износ на потребителска електроника, машини и химически продукти. През изминалата година икономиката на страната се възстанови сериозно и регистрира ръст от 5.2%.

8. Израел

Население – 7.8 милиона души

Процент на домакинства с богатство над 1 милион долара – 3.6%

Бумът на технологичната индустрия в страната съдейства за това да има 83 000 милионерски домакинства в страната. Други ключови за икономиката сектори са земеделския и производството на диаманти.

7. САЩ

Население – 322.4 милиона души

Процент на домакинства с богатство над 1 милион долара – 4.3%

В най-голямата световна икономика броят на домакинствата с благосъстояние над един милион долара е 5.13 милиона, което е понижение с около 129 000 спрямо предходната година.

Около 15 американеца са в списъка на милиардерите на Bloomberg.

Най-богатият човек в страната е Бил Гейтс с благосъстояние изчислявано на стойност около 60 милиарда долара.

6. Обединени арабски емирства

Население – 5.3 милиона души

Процент на домакинства с богатство над 1 милион долара – 5%

Седемте емирства разполагат с общо 57 000 домакинства с подобно благосъстояние. От тях най-засегнат от кризата бе Дубай, който бе на ръба на банкрут предвид на голямата си експозиция към сектора на недвижимите имоти и срива в цените. Намесата на централната банка на няколко пъти го спаси.

5. Хонконг

Население – 7.2 милиона души

Процент на домакинства с богатство над 1 милион долара – 8.8%

Заедно със Сингапур това е финансовия център на Азия. Тук има 212 000 милионерски домакинства. Ръстът на икономиката през изминалата година се забави до 5% през изминалата година, а нивото на инфлация се ускори до 5.3%.

4. Швейцария

Население – 7.7 милиона души

Процент на домакинства с богатство над 1 милион долара – 9.5%

Освен че е дом за 322 000 милионери, в страната са концентрирани най-голям брой ултрабогати хора. Общо 11 на 100 000 домакинства са със сумарно благосъстояние от над 100 милиона долара.

Европейската дългова криза обаче сериозно засяга икономиката на страната, чийито ръст се забави до 2.1% през изминалата година.

3. Кувейт

Население – 3.6 милиона души

Процент на домакинства с богатство над 1 милион долара – 11.8%

Страната притежава около 7% от световните запаси на петрол, който съставлява около 95% от икономиката й. Страната обяви, че ще похарчи около 130 милиарда долара в следващите пет години, за да намали зависимостта й от петролния сектор.

В Кувйт има около 63 000 милионерски домакинства.

2. Катар

Население – 1.9 милиона души

Процент на домакинства с богатство над 1 милион долара – 14.3%

Страната разполага с третите най-големи запаси на природен газ в света и ще е домакин на световното първенство по футбол през 2022 година. Има 47 000 милионерски домакинства, като петролната и газова индустрия заема около 50% от икономиката й.

1. Сингапур

Население – 4.8 милиона души

Процент на домакинства с богатство над 1 милион долара – 17.1

Общо 188 000 домакинства са със състояние над 1 милион долара. Това е другият основен финансов център в Азия.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg