Как чистят снега по света

34130
Как чистят снега по света

Когато по улиците се натрупа сняг, започваме да се замисляме дали само у нас се чисти по този начин.... какъвто и да е той.

Знаете ли как се справят с натрупалия сняг във Финландия, Норвегия и САЩ. Там обикновено вали доста.

Как чистят пътищата в САЩ


В САЩ шофьорите са наясно с правилото „3 часа“. След приключване на снеговалежа всички основни пътища трябва да бъдат разчистени в рамките на следващите 3 часа.

За целта в северните щати се използват т.нар. TowPlow – снегорини със специално косо ремарке.

Тази система позволява да се чистят наведнъж 3-4 ленти.

Националните пътища се чистят от държавните служби, а градските – от общинските. В малките градчета практически винаги има екипи от доброволци, които чистят. За тях този тип дейност е чест и гордост.

Освен това фирмите и частните лица в САЩ са задължени да чистят снега и леда на тротоара пред дома им. Това е задължителна процедура за всеки стопанин.

Ако игнорирате това изискване, глобата е до 100 долара.

Забранено е използването на химикали за почистване на снега. Последният не се извозва, а се топи със специални устройства.

Как чистят снега във Финландия

Местните власти с помощта на 1000 автоматични фотокамери, поставени край пътищата, ежечасно проследяват промените в климата. Ако синоптиците обещават снеговалеж, управляващите във всеки един град се събират на съвещание – на него присъстват служителите, отговарящи за чистотата на пътищата. Решава се каква техника ще се използва, в какъв обем и къме.

По този начин се организира работата, преди още да е паднал снегът.

Интересно, но факт. Във Финландия за борба със заледяването на практика не се използва сол. Вместо нея се използва друг метод: с пясък и натрошени камъни.

Плюсовете – екологичност и възможност за повторно използване.

Още един довод срещу солта. Елените и лосовете обичат да я ядат, затова употребата й води до нежелани ПТП-та.

Колкото до скоростта на чистене, трябва да знаете ,че снегорините във Финландия се движат със скорост около 90 км/час.

В критични моменти – на силен снеговалеж, се задейства населението. Официално финландците могат да получат ръчна техника и всичко необходимо за почистване на града. Предварително за целта се организират специализирани курсове за почистване на улиците от сняг.

Как се чистят пътищата в Норвегия

Тази северна страна харчи по 200 млн. евро годишно за справяне със снега. В Норвегия има 2600 снегорина, в това число не са включени тракторите, машините за разпръскване на пясък и т.н.

В борбата със снега норвежците са отишли още по-напред в сравнение с финланците. Вместо пясък те използват „горещ чакъл“.

Този метод е изобретен през 2004 година от шведския учен Тогейр Ваа. Пясък се смесва с вода и се загрява до 95 градуса по Целзий. След това се посипва с него нападалия сняг.

Последният бързо се стопява.

Норвегия е „велосипедна“ страна. Затова има специални общински подразделения, които чистят велосипедните алеи.

С борбата със снега по тротоарите са ангажирани други служби, но тя не е толкова сложна. На много места има системи с гореща вода, с помощта на която се обливат тротоарите. По този начин не се трупат преспи. След това се обработват срещу заледяване.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg