Как съкращават служители по света?

3859
Как съкращават служители по света?

Има държави, в които съкратените от работа получават близо 90% от заплатата си. В някои държави периодът, в който съкратените получават помощи, може да достигне години - в Дания таванът е 4 години!

CNBC публикува топ 10 на държавите, в които съкратените получават най-добри условия.

В САЩ няма универсални правила, но най-често работодателят изплаща седмична заплата за всяка година, работена в компанията. САЩ са някъде по средата между „добрите" и „лошите" държави и не попадат в топ 10. Компенсацията там е около 53% от получаваната заплата. Минус е това, че няма помощи за жилищни разходи, а само купони храна.


Държави като Япония и Канада имат добри по размер помощи, но пък е почти невъзможно да кандидатстваш за тях.

В Япония, например, за да получаваш помощи трябва да докажеш, че на практика нямаш никакви пари в банката и се правят редовни проверки по домовете, за да се уверят, че нямате плазмен телевизор или скъпа кола.

Великобритания не се класира, защото размерът на обезщетението е едва 45% от заплатата, но пък на Острова се поемат 100% от жилищните разходи на съкратените.

Вижте 10-те държави, в които съкратените получават най-добри условия:

1. Люксембург - среден размер на помощите: 84.2% от заплатата

Средният размер на помощта може да скочи до 93% за семейства с нисък доход и деца. Помощите се раздават до 1 година. Има допълнителни помощи за жилищни разходи и за семейства с деца под 12 години.

Условието за получаване е служителят да е работил на най-малко 16 часа седмично, в продължение на 26 седмици в последната година.

2. Португалия - среден размер на помощта 83.4%

Поругалия и Латвия имат почти еднакъв среден размер на обезщетението, но в Португалия има допълнителна жилищна помощ, както и такава за семейства с деца под 12 години.

Помощи се дават, ако служителят е работил най-малко 9 месеца. Тогава той ще получава помощите 3 месеца. При 20 години стаж, помощите се получават 20 месеца, което си е почти 2 години. Освен това работодателят трябва да ви съкрати с 2 месеца предизвестие.

Ако семействата имат деца, размерът може да надхвърли 90%. Системата предпочита високо заплатените служители, тези с ниски заплати се радват на около 70% от размера на възнагражденията си.

3. Латвия - 83.4% от заплатата

Странното при Латвия е, че двойките с деца тук вземат по-малко от тези без деца.

4. Швейцария - 81.9% от заплатата

Обезщетенията се изплащат до година и половина след съкращението. Системата е по-щедра към двойки, където и двамата души работят и/или имат деца. За тези с деца под 12 години има допълнителни помощи за жилищни и медицински разходи.

Работодателите изплащат и до 2.5 работни заплати при съкращение, в зависимост от стажа.

5. Франция - 74.16% от заплатата

Помощите могат да се получават до 23 месеца. Работодателят изплаща и до 4 месечни заплати като обезщетение.

6. Словения - 74.11%

Тук помощите се изплащат до две години. Условието е, че трябва да сте работили най-малко 12 месеца в последните 18.

7. Холандия - 73.2%

Средно 73% от заплата се изплащат до 18 месеца. Семейства с ниски доходи могат да получават до 87%.

Условието е да сте работили 26 от последните 36 седмици. Това изискване е облекчено за свободни професии като музиканти, актьори и др.

8. Дания - 72.1%

В Дания помощите могат да се получават до 4 години след съкращението.

Работодателят трябва да даде предизвестие от 3 до 10 седмици при съкращение.

9. Германия - 72%

Помощите се полагат до една година, млади хора могат да ги получават малко по-дълго. За семейства, в които и двамата родители работят, те могат да скочат до 92%.

Условието е да сте работили в 12 месеца от последните 36 месеца.

Има и стриктно условие за работодателите - 1 месец предизвестие за тези със стаж под една година. Тези, които са със стаж от 20 или повече години трябва да бъдат уведомени 7 месеца предварително.

10. Исландия - 70.9%

За семейства с ниски доходи или две или повече деца, размерът може да се увеличи до 90%. Единственото условие е да сте работили 3 месеца. Помощите се получават до три години след оставане без работа.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg