Китайската ICBC е най-печелившата банка в света

1120
Китайската ICBC е най-печелившата банка в света

Най-голямата китайска банка - Industrial & Commercial Bank of China Ltd. се превърна в най-печелившата в света за първото полугодие на годината, като силното представяне на банковия сектор в Китай е неутрализирало негативното въздействие на финансовата криза, навредила на конкурентите.

За шестте месеца на годината печалбата на банката се е повишила с 57% до ниво от 64.5 млрд. юана (9.42 млрд. долара). Средните очаквания на анализаторите бяха за печалба в размер на 64.8 млрд. юана.

Така тя е изпреварила британската HSBC Holdings, която е на второ място с печалба в размер на 7.72 млрд. долара.

Изпълнителният директор на компанията Джианг Джианкинг е допринесал за това компанията на китайската финансова институция да нарасне над два пъти от 2005 година насам.

За това безспорно допринася и ускорения ръст на китайската икономика от над 10% годишно, както и относително затворения за чуждестранните играчи китайски банков пазар.

Така ICBC остава една от малкото водещи световни финансови институции, която не е засегната от кризата обхванала световните финансови пазари и довела до отписване на активи в размер на близо 500 млрд. долара от началото й.

Акциите на компания приключиха с 2.9% по-ниско в Хонконг днес. Книжата на ICBC са относително скъпи, като те се търгуват при съотношение цена-счетоводна стойност от 2.5, на фона на 0.84 за Citigroup и 1.46 пъти за HSBC.

Кредитният портфейл на банката се е повишил с 7.1% до 4.36 трлн. юана, а размерът на лошите кредити е бил 2.74% към края на юни.

Тези резултати не сочат особен успех за рестриктивната правителствена политика, която се опитва да ограничи кредитната активност и да "охлади" китайската икономика.

Като най-голяма опасност за банковия сектор се сочи макроикономическата несигурност, както и опасността от забавянето на световния ръст.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg