Когато шефът напусне

7407
Когато шефът напусне

Наскоро стана ясно, че главният редактор на Yahoo Джай Синг е напуснал компанията. Това става малко след като Мариса Майер уволни Енрике Де Кастро, чиято лоша работа струваше на Yahoo 100 млн. долара. Де Кастро отговаряше за продажбите. Той прекара едва 15 месеца в компанията.

Продажбите на реклама на компанията са слаби, но акциите отбелязват стабилен ръст в последните 12 месеца. Откакто Майер стана изпълнителен директор, цената на акциите почти се е удвоила.

Когато служител на високо ниво напусне една компания, това е голяма промяна за нея. Наемането на друг човек за същата работа не е никак лесно, а е и доста скъпо. Тези професионалисти обикновено получават милиони плюс акции за милиони.


Вижте 10 известни примера за големи компании, които са били напуснати не е от кой да е, а от един от най-висшите си служители:

10. Стив Кахилейн – президент на Coca-Cola Americas (напуска през 2013 г.)

Слабите продажби накараха Coca-Cola да направи рокади по високите етажи и да реорганизира бизнеса си в Северна Америка. Миналата година президентът на компанията я напусна, за да търси нови възможности другаде.

Продажбите на Coca-Cola растат на новите пазари, но в Америка спадат. Преди време се считаше, че Кахилейн може да замени дори Мухтар Кент на поста главен изпълнителен директор. Неговата заплата за 2011 година беше 764 000 долара, но с акциите и другите компенсации тя бе в размер на 6.8 млн. долара за годината.

9. Джошуа Шахтър – напусна Yahoo през 2008 година

Той е основател на платформата Delicious, която Yahoo придоби през 2005 година. Първата версия на Delicious Пахтър представи през 2003 година.

Виж още: Колко получават CEO-тата, когато напускат? 

Той напусна компанията по време на смени в ръководството и отиде в Google.

8. Ману Ананд и Джон Комптън напускат PepsiCo (2012/2013)

През 2012 година Ману Ананд, който беше президент на PepsiCo в Индия и Южна Азия, напусна изненадващо. Основната причина е загубата на пазарен дял (от Coca-Cola) в този район. Месец по-късно той започна работа в Cadbury.

Изненада бе и напускането на Джон Комптън. Той бе нает през 2012 година, но си тръгна година по-късно.

7. Рик Уагонър си тръгва от GM през 2009 година

През 2008 година Уагонър бе начело на класациите за най-лош CEO на годината на почти всички бизнес издания.

По време на неговото управление продажбите на компанията рязко спаднаха и загубите бяха за над 80 млрд. долара.

6. Рон Джонсън напуска Apple през 2011 година

Под негово ръководство продажбите отбелязваха силен ръст, като Apple бе сред лидерите в САЩ в това отношение.

През 2011 година обаче Джонсън напусна компанията и отиде в JCPenney. И до днес това се счита за най-голямата загуба на Apple (след смъртта на Стив Джобс).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg