Кои български банки и застрахователи попадат в топ 100 на ЮИЕ

4408
Кои български банки и застрахователи попадат в топ 100 на ЮИЕ

България има 11 представители в тазгодишната класация SeeNews TOP 100 SEE, които са предимно от енергийната индустрия и с това се запазва същият брой участници спрямо миналата година.

Компаниите постигат забележителен обрат в представянето си - с общи приходи от 70 милиона евро, сравнено със загуба от 401 милиона евро година преди това.

Лукойл Нефтохим Бургас АД отново е с най-добро представяне в страната и заема 5-о място в класацията спрямо 3-о година по-рано.

Mалко след нея е МК Аурубис България АД - на 7-о място, последвана от НЕК на 14-о място и Лукойл-България ЕООД на 17-а позиция в класацията.

Глобалната класация е оглавявана от три румънски компании. Румънският производител на автомобили Dacia, подразделение на френската Renault, е най-голямата компания в региона за втора поредна година, с общ приход от 4.29 милиарда евро, следвана от две румънски дъщерни дружества на австрийската OMV.

Общо 18 са българските кредитори, включени в списъка на TOP 100 SEE Банки - колкото са били и през изминалата година.

УниКредит Булбанк АД е най-големият български кредитор, заемащ 6-а позиция, следван от банка ДСК ЕАД под номер 12, и Първа инвестиционна банка АД - ПИБ, заела 14-о място.

Обединена българска банка, за която през изминалата седмица стана ясно, че белгийската KBC подготвя оферта, пък се нарежда на 20-а позиция. Групата е представена у нас от СИБАНК и застрахователната компания ДЗИ.

Райфайзенбанк заема 23-а позиция в подреждането, а Пощенска банка и Сосиете Женерал Експресбанк са на респективно 26-о и 27-о място.

В челото са още Централна кооперативна банка, класирана на 33-а позиция, както и Банка Пиреус и СИБАНК, заемащи 50-а и 53-а позиция. В топ 100 са още Алианц банк България, Инвестбанк, Българска банка за развитие, ПроКредит Банк, Общинска банка, Интернешънъл Асет Банк и Българо-американска кредитна банка.

Двадесет и два български застрахователи попадат в тазгодишната класация TOP 100 SEE Застрахователи. Армеец АД  запазва своята водеща позиция, заемайки 20-о място в класацията, следван от Булстрад Виена Иншурънс Груп АД и Лев Инс АД, нареди ли се на 22-а и 25-а позиция.

Едно място по-надолу е ДЗИ Общо застраховане, а Алианц България е на 29-о място. Евроинс и Бул Инс са респективно 36-и и 37-и, а най-голямата българска животозастрахователна компания - Алианц България Живот, е на 43-а позиция.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

a3
# 0
15:10 | 4 October 2016
Класацията е по някакви обективни критерии. Не е по брой осъдени.
ОМГ!
# 1
11:10 | 4 October 2016
Тази класация яко ме потресе. Не мога да повярвам, че Уникредит са на първо място сред българските представители. Това е несериозно, тази банка е осъдена от десетки кредитополучатели, тъй като едностранно и без каквото и да е предупреждение са повишавали двойно лихви по кредити. Освен това и при последващи проверки лъжат като държи цигани, мотаят клиентите си. За капак си позволяват да правят изискуеми кредити без предупреждение и в рамките на 7 дни. Е как става първа сред българските?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg