Кои държави потребяват най-много енергия на глава от населението

5205
Кои държави потребяват най-много енергия на глава от населението

Следващият път, когато използвате колата си, за да свършите нещо, което може да бъде свършено и без нея, се замислете за това колко енергия консумирате на годишна база.

Широкото схващане е, че западняците са едни от най-големите енергийни консуматори в света. Американците например съставляват едва 5% от световното население, но в същото използват 20% от енергията в света, изяждат 15% от месото и създават 40% от боклуците на света.

Оказва се, че европейците и хората в Близкия Изток също не печелят награди за енергийна ефективност.


От Oilprice.com са направили класация на това кои държави използват най-много енергия и защо.

Някои от виновниците са очаквани, но други могат да ви изненадат. При подреждането на държавите е използван критерият килограми петролен еквивалент на глава от населението, който представлява количеството енергия, което може да бъде извлечено от един килограм суров петрол.

Този индикатор може да бъде използван за сравняване на енергията от различни източници, в това число изкопаеми горива и възобновяеми източници. Използвани са най-новите налични данни на Световната банка.

Ето и кои са най-големите енергийни консуматори в света:

10. Финландия – 6 183 кг. петролен еквивалент на глава от населението

Над една трета от територията на Финландия се намира над Полярния кръг, климатът е студен, страната е рядко наеселена, а икономиката е високо индустриализирана. На фона на всичко това не е изненада, че Финландия е сред най-големите потребители на енергия глава от населението в Европа.

Според Международната агенция по енергията Финландия планира да диверсифицира икономиката си, като преминава все повече към възобновяеми източници, между които и биомаса, и е одобрила строителството на две нови ядрени електроцентрали.

9. САЩ – 6 793 кг

Като най-голямата икономика и най-богата нация, САЩ, естествено, попада в челната десетка на тази непрестижна класация. Един озадачаваш факт е, че въпреки годишния икономически растеж, енергийното потребление на глава от населението в САЩ остава приблизително на същото ниво от 70-те години на миналия век.

Едно от обясненията е, че САЩ просто е пренасочила енергията, необходима за задоволяването на по-голяма консумация, към производствени центрове извън страната.

8. Канада – 7 333 кг

Милите, обичащи мира канадци определено обожават колите си, заедно с климатиците, горещите вани и други уреди, използващи енергия. Въпреки обаче, че мнозина отъждествяват канадския енергиен сектор с петролните пясъци, всъщност други форми на енергия съставляват по-голяма част от потреблението.

Повече от половината (57.6%) от електричеството на Канада идва от ВЕЦ, а въглищата са вторият най-популярен избор с 18%. Ядрената енергия е на трето място (14.6%), а петролът и природният газ съставляват едва 6.3% и 1.5%, респективно.

Вижте още: Петте най-важни петролни полета в света

7. Обединени арабски емирства – 7 407 кг

Нищо не се набива повече на очи по отношение на консумацията на енергията, като Ski Dubai – закритият курорт с 85-метрова изкуствена планина, който потребява еквивалента на 3 500 барела петрол на ден.

Според World Resource Institute ОАЕ използва 481 тона петролен еквивалент за производството на 1 млн. долара от БВП, в сравнение със 172 тона за Норвегия.

6. Люксембург – 7 684 кг

Люксембург е почти изцяло зависима от енергийния внос, основно на петрол и природен газ. Енергийното потребление се е увеличило с 32% от 1990 г., като транспортът е с 60% дял.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg