Първото деветмесечие приключи и можем да погледнем към това как се промениха цените на основните хранителни продукти, търгувани на стоковоти борси и тържища за този период.

Преди това обаче, ще споменем какви са тенденциите при хранителните продукти през последните два месеца.

От средата на август се няблюдваа леко движение нагоре в цената на захарта. Тя се запазва и през септември, когато хранителният продукт добавя 5% към стойността си.

Слаби повишения се наблюдават в цените на едро още при брашното - от 2.5%. Без промени се запазват цените на яйцата и олиото.

Понижения отчитат цените на фасула – от 5% през септември, както и при млечните продукти. Кравето сирене става по-евтино през септември с 5.7%, докато цените на кашкавала и маслото са близо до стойностите от предходния месец.

Стабилни през септември се запазват още цените на месните произведения, като сравнително голямо понижение регистрират цените на кренвиршите.

Продукт Цена 01.01 Цена 30.09 Изм. % Лимони 1,71 4,12 140,94% Лук кромид зрял 0,53 0,71 33,96% Картофи 0,48 0,59 22,92% Чесън зрял 3 3,5 16,67% Захар 1,16 1,34 15,52% Леща 2,25 2,57 14,22% Олио 1,91 2,18 14,14% Вафли обикновени 2,42 2,66 9,92% Сирене с растителни добавки 2,55 2,74 7,45% Банани 2,08 2,2 5,77% Яйца 0,18 0,19 5,56% Кренвирши 4,6 4,76 3,48% Траен варено-пушен салам 8,02 8,25 2,87% Кайма 4,59 4,68 1,96% Брашно тип 500 0,85 0,86 1,18% Ориз 2,09 2,08 -0,48% Масло (пакет 125г) 1,36 1,35 -0,74% Колбаси малотрайни 4,8 4,7 -2,08% Пиле замразено 3,95 3,85 -2,53% Моркови 0,72 0,7 -2,78% Пилешки бут цял 3,3 3,2 -3,03% Пилешки гърди 8,1 7,81 -3,58% Маргарин (кутия 0.5кг) 2,3 2,2 -4,35% Сирене краве 5,6 5,32 -5,00% Кашкавал "Витоша" 10,6 9,97 -5,94% Ябълки 1,25 1 -20,00% Фасул зрял 4,05 3,03 -25,19% Домати оранжерийни 2,05 1,48 -27,80% Зеле 0,78 0,5 -35,90% Краставици оранжерийни 2,22 1,2 -45,95%

За първите девет месеца на годината, с най-голямо поскъпване са се отличили цените на лимоните. Те поскъпват близо два пъти и половина – от 1.7 лева на 4.14 лева за килограм към днешна дата.

Лукът и картофите са другите два хранителни продукта с повишение от над 20% за първите девет месеца на годината. Следват чесънът, захарта, лещата и олиото, с повишения от над 10%, както се вижда от таблицата по-горе.

С най-много за първите девет месеца са поевтинели оранжерийните краставици – 46%, следвани от зелето с 36% и оранжерийните домати с близо 28%.